My precious kitties

PitaPata Cat tickers

Wednesday, May 9, 2012

Kaya di dunia tak menjamin syurga di akhirat

Assalamualaikum

hai

Manusia ni, kalau sebab harta, sebab kesenangan duni sanggup menyakiti insan lain termasuk keluarga sendiri. Punya la pentingkan diri,  dia bercakap pasal agama, menuntut ilmu agama sebab apa? sebab takut susah hidup kat akhirat nanti. Bukan sebab dia rasa kerana tanggungjawab dan cinta dia pada Allah s.w.t.  Ramai manusia yang macam ni. termasuk lah orang-orang yang kononya dikatakan keluarga kerie. Huh.

Hmm.. nak buat wedding anak taknak kalah. mesti nak buat kat hotel. satu kepala berpuluh-puluh ringgit. lepas tu bila adik beradik susah, dikata kan miskin, pemalas, tak guna.. taknak tolong. Tak cukup dihina, ditohmah, di templak pulak orang tu tanpa ada rasa simpati. ini ke yang dinamakan adik beradik? ni ke? hmm... seburuk mana pun adik beradik korang sekurang-kurangnya dia ikhlas dengan Allah, dia tidak memandang ibadat dia sekadar penjamin kesenangan hidup dia kat akhirat, dia cuma melakukan ibadat kerana rasa hamba dia pada Allah. Bila ditegur oleh yang lebih alim dan arif,  mula lah rasa terhina. korang ingat kekayaan menjamin ilmu agama korang tu dah cukup ke? kalau setakat baru nak belajar setahun dua... baik takyah cakap banyak. dengar dari yang lebih pandai. Buat malu diri sendiri je.

Hmm.. sebenarnya isu ni yang terbuku di hati kerie, sebab kerie ade rasa terkilan, kecewa dan marah disebabkan perkara ini. Kerie harap orang yang berkenaan terbaca apa yang kerie tuliskan.. amin.

K lah.. sampai sini saje. bai.

5 comments:

kura said...

semoga org tu terbaca. hehe

cahaya iman said...

da biase da jumpe org mcm ni..tp kan bkn stkt kaye je yg belagak ade jugak yg baru nak berjaya pon da belagak belum pape lg..asal lebih senang n bhgia siket dr org lain je nk belagak sgt..pas da belagak sakitkan hati org pulak..kutuk2 tu xpyh ckp la da die rase die lebih bgus mmg mcm tu la..mcm2 jenis manusia kt dunia ni yg menguji kesabaran..semua nk tunjuk bagus je.

Maya Lisa said...

kalau kaya taktahu nak kongsi dan buat kebajikan ke jalan Allah, tak kemana lah kaya nye tu...

takpe, kerie maintain lega na dah luah kan kat blog~

faizal karl tahir said...
This comment has been removed by the author.
faizal karl tahir said...

bila bace entry kerie ni mesti awk ni still sabar dgn ape yg terjadi..sifat sabar tu yg buat awk kuat..insyaAllah