My precious kitties

PitaPata Cat tickers

Monday, August 29, 2011

Salam aidilfitri dari kerie.

Assalamualaikum, 

Hai..

"Tiba masa nya berhari raya... Muslimin dan Muslimat sembahyang bersama. Lalalala"

Wah.. hati riang semacam jek. ape ke hal?? nak raya lah weh. raya!!!! hehe.. senyum sokmo mengenang kan raya. Bukanye sebab ape sgt pon, sebab boleh makan dengan lahapnye rendang, ketupat, lemang, lontong, kuih jem tart dan sebagainye. yelah.. kerie mang buloq pon. suke makan. patut lah gemuk. huh. T_T

Mari kite berjiwang2 ucap selamat hari raya sesame insan nak??

Di kesempatan ini, kerie selaku pemilik blog yang tak fames dan tak cun mane pon nak ucap Selamat hari raya kat sume2 pemilik blogger yang lain, termasuk yang fames-fames, yang cun-cun, yang fashionista, yang baik hati, yang tak bape cun tapi suke pasan cun.. opppss..terkutuk plak. ekekeke.. sorry sorry sorry, jangan marah. meh kerie cakap mintak maaf k.

Mintak maaf zahir dan batin. semoga raya tahun ni lebih bermakna dan membawa kegembiraan kepada korang semua. Jangan sibuk main mercun, jangan sibuk makan banyak sampai sakit perut.. jangan jangan!! itu bukan tujuan kite beraya. Tujuan kite adalah untuk menyambut hari kemenangan umat Islam dengan cara yang sederhana dan menggembirakan. Jangan lupe bertakbir dan ucap lah alhamdulillah. Semoga bertemu lagi kite dengan ramadhan yang akan dtg. Amin.


K lah. tu je segmen hari raya dari kerie untuk rini. sok lusa tengok la kerie upload gambar raya. kerie rase blogger2 lain pon mesti upload jugek. tak sabar nak nonton.. so sile pakai baju raya cantik dan bergambar ala model ye kawan2 semua. skang ni semua orang leh jadi model. gemuk ke pendek ke kurus ke panjang ke sume boleh. jangan risau. kerie tau ramai pompuan melayu bertudung kat sane teringin nak jadi model. so amik kesempatan ni untuk memodel kan diri korang sendiri oke. Selamat hari raya aidilfitri. :)

Sunday, August 28, 2011

Kisah segerombolan makcik kaya dan solat terawih

Assalamualaikum,
Hai..

Ni bukan nak update ucap selamat hari raya. Bukan2... Ni kerie update sbb nak cite satu benda. Walaupon bulan akan dtg kite da tak solat terawih, tapi x slh kite nak cite psl solat terawih. Ye dak?? Err.. Mcm ni, cite nye bermula macam ni, ade la segerombolan makcik-makcik, yang mempunyai seorang adik.. Iaitu pakcik. Pakcik ni seorang yang kuat beragama dan sangat alim orangnye. Bukan calang-calang la ilmu agama pakcik ni. Tapi si pakcik ni miskin. Tak kaya macam segerombolan makcik-makcik ni. Disebabkan pakcik ni miskin. Ilmu agama dia pon dipandang xde nilai oleh makcik2 yang belagak dan sombong bodoh tu.

Pada suatu hari, segerombolan makcik ni menggelabah je lebih kecoh2 nak pegi masjid sembahyang terawih. Terketar2 sebab takut lambat, sgt mulia semangat mereka. Tetapi si pakcik ni muke cool je. Tak sibuk2 dan gelabah pon. Yelah, kalo btol2 nak solat terawih, pegi kat masjid berdekatan pon boleh. Si makcik2 yg kaya raya ni sibuk nak pegi solat kat masjid wilayah. Keluar lepas buka puase selepas da puas bersantapan juadah mewah. Memang lah tak sempat kan. Yang lawak nye, si makcik2 ni punye lah kecoh cakap dgn riaknye kat pakcik ni nak pegi terawih kat masjid wilayah.. Nak tunjuk la dia punye alim bagai. Skali tak sempat pegi. Malu da situ.

Da tak sempat pegi, tetibe bukak sume telekung. Pegi tengok tv. Loorrr tadi punye ler alim terkecoh2 nak pegi solat terawih. Ape lah punye org, tak dapat solat terawih kt masjid wilayah, kat masjid berdekatan pon boleh. Kalo x sempat jugak pegi masjid,berjemaah sesame sendiri kat rumah pon boleh. Tu lah.. Riak punye pasal. Pakcik yg tak diundang same untuk bersolat kt masjid wilayah tu cool je buat solat terawih kat mane2. Tu lah.. Yang penting niat kite. Agaknye la, org kaya raya ni mmg kene solat terawih kt masjid wilayah je kot. Masjid lain takleh. Adoi. Kesian.

K lah.. Tu je nak cite. Pakcik yang alim tu kate, kalo diorang si makcik2 tu nak, sebenarnye dia pon leh jadi imam. Tapi makcik2 tu agaknye rase org miskin takleh jadi imam untk solat terawih kot..err

Thanks for reading

Thursday, August 25, 2011

Pengalaman ngeri lam bus.

Assalamualaikum

hai

Ni nak cite ni pasal perjalanan kerie pulang ke kampung yang tak berape halaman sebabnye halaman umah kerie takde ler besar mne. hu. Biase nye bile balik malam, tanggungjawab kerie cume tido dalam bus. takde tanggungjawab lain lagi dah. demikian itu kerie tdk merase letih, terseksa dan boring sepanjang perjalanan yang amik mse berjam2.

Tapi baru ni kerie pulang, kerie telah membawa secara sorok-sorok dua ekor baby meow naik bus express skali dgn kerie. Muke cool gile jingjing beg a.k.a pet carrier tu naik bus bersame2 kerie. sib baik lah pakcik bus tak pasan kerie bawak beby meow skali.

tak kesah la sgt pasal pakcik bus tu. tapi yang kerie nak citenye betapa terseksa nye kerie lam bus sebab kerie tak dapat menjalan kan tanggungjawab kerie seperti biase iaitu tido separuh mati. kerie terpakse berjage untuk mengelakkan baby meow berbunyi bising lam bus. kena berhati2 takut terkantoi.

tu pon baby meow duk bising2 mengeow jugak. kerie buat tatau je padahal lam hati rase macam nak mati ketakutan..takut kalo2 terkantoi. huk huk huk.

da la xleh tido.. mengantuk n letih plak tu. pakcik bus plak bawak bus macam nak pegi bersiar-siar kat taman bunga. tergedek-gedek busnye bergerak. hu~ tapi akhirnya setelah terseksa berjam2 lam bus kerana terpakse bersengkang mata menahan tido, menahan kencing dan lapar sebab takleh nak turun mase pakcik bus benti kat perhentian. akhirnye kerie sampai jugak umah kerie. mase tu rase lega tak terkate. ini lah akibat nye bile obses pada kucing. tak kisah untuk bersusah payah. huhu.. xpelah skang da ilang da penat sebab kerie da qadha tido puas-puas. :)

k dah.. tu je kerie nak cite. akhir kate kerie nak pesan kalo-kalo kot sesape yang nak seludup kucing lam bus express cam kerie buat, baik pk dua tiga pat puluh lima ratus kali. takut korang xleh handle wooo.. stress gile. terutama part bile baby meow duk bising-bising n pakcik driver tetibe datang nak cek penumpang. terus rase macam nak tercirrr mase tu jugak. sib baik baru rase nak tercirrr.. kalo da tercirrr. langsung tak gune satu sen. hu. bye.

Monday, August 22, 2011

update dari dalam bus express..

Assalamualaikum

Hai..

Kerie sekarang ni dalam bus sani express.. Nak balik kampung.. Tak sabar nye nak sampai. Ingat nak tido dalam bus, mata takleh lelap plak. Huk huk huk.. Da balik rumah, kerie mesti takleh nak blogwalking selalu. Huhu. Kerie ni, memang rajin membace. Perasan lebih. -.-' huhu. Tapi betol lah. Kalo nak tau, sume blog yang kerie follow, sume kerie bace. Suke tengok car penulisan org ni. Lain org lain cara nye. Tadi kerie jumpe kawan kerie, tapi dia bukan blogger lah. Dia cuma pembace blog.. Dia ade ade komen mengenai cara penulisan sorang blogger fames ni. Err.. Follower blogger ni mmg da smpi tahap riban-riban da.. Tapi siyes bagi kerie n kwn kerie, care penulisan dia kelam kabut lah. Huk huk huk.. Jadi untuk blogger-blogger sume, tak kire lah korang ni fames ke tak.. Korang kene tampilkan gaya penulisan yg best. Jgn kelam kabut dan mengelabah je lebih. Hehe..

K lah, stakat sini je update untuk kali ini. Bye.

Sunday, August 21, 2011

Badan penat dan mata ngantuk mengundang bahaya.

Assalamualaikum 

hai.

Meh sini nak story sikit. ni pasal ade lah couple ni. Diorang kua pegi bukak pose sesame. tapi si awek ni duk Gombak, yang bf ni duk Shah Alam. Walaupon agak jauh untk si bf ulang alik pegi menemui awek beliau. tapi beliau sering gagah kan juge diri demi rindu yang terpendam. Nak dijadikan cite, hari sabtu ngan ahad si bf ni ade kelas, maklum mengaji university sambilan. So lepas kelas, si bf bergegas menemui si awek walaupon dalam kepenatan dan keletihan.

Diusungnye si awek tu ke Shah Alam. ajak buke kt sane lah kononye. yelah salu kalo ngedate asyik lepak gombak je. sebelom sampai shah alam, mereka berdua ni da buka kat lam kete. bese lah lau da buka memang akan jadi ngantuk. belom sampai jusco bukit raja lagi, mata mereka da berat mcm ade gajah (bukan gam gajah oke..) melekat kat mate. rase mcm tak sabo je nak melawat bantal ngan tilam. tapi demi dating di gagah kan jua.

Disebab kan dua-dua penat, si bf punye mulut jadi macam tak reti nak lapik lapik bile berkate-kate. berdas das ayat-ayat mennguris hati di tembak ke muke awek. Yang si awek plak memang takkan nak paham la si pakwe tu duk penat sebab dia pon da ngantuk n belom makan heavy food lagi semenjak menjamah kuih lam kete. Si awek jadi over sensitip. perang dingin pon berlaku. patu baik balik. then dorang pon pegi makan kat pizza hut. mase kat pizza hut, si bf ni duk mengate si awek,

"awk ni da gemuk lah. tengok kat bahagian punggung ngan peha. baik awak jejage. kang da gemuk baru nak menyesal."

Pompuan kalo lelaki da mengomen bentuk badan dia. memang nahas la laki tu. peduli ape ko pakwe ke tak pakwe. Mule la perang mulut berdas-das. sampai kan si bf da cuak n malas nak layan bebelan si awek dan dia pon  berkate

"da da jom balik...."

Si awek dengan bengangnye bla dari tempat kejadian tanpa rase sangsi. Muke ketat gile dowh...

Si pakwe da cuak-cuak kuku besi follow awek dia tanpa menoleh kiri ke kanan kua dari restoran pizza tuh. Dengan konfiden terus pegi bayar parking, sekali....

"Bang, Pizza tadi abg tak bayar lagi..."

Dang!!!!! malu gile, sume orang yang nga beratur nak bayo parking pandang. Huk huk huk...ha kan.. gaduh lagi gaduh.  Moral of the story, jangan pegi dating dengan pakwe or makwe time penat, letih dan mengantuk. Boleh mengundang bahaya seperti malu di tengah jalan dan juga bergaduh tak sudah-sudah.


Perhiasan semata-mata.
k dah habis cite. Jom tido.

Thanks sebab bace sampai terlelap. :P

Iklan jap.. mase ni kerie model kan baju for Simply Shayana.

Friday, August 19, 2011

Bebal?? salah siapa?

Assalamualaikum w.t.b

hai

Ha.. kerie da tau kenape dak2 U ni ade mase jadi lembab or bebal-bebal ayam kampung. Dak-dak yang duk maengaji kat U ni bese nye penggemar cite korea. terutame yg duk hostel cam kerie. cakap je cite tajuk ape sume nye da khatam. kan elok kalo khatam buku teks mcm tu. hu~  Cite korea menjadi punca kepada kebebalan disebab kan pengaruh dia yang teramat pesat dan maju.

ye.. kami dua budak u. err tapi kami tak bebal. tak tak tak.. kalo tak caye tanye kakak kerie ni. dia dah grad masters da. wah!!! jeles.

Yang paling ketara pengaruhnye bile kite tengok adegan makan memakan. kite mesti rase terliur nak makan jugek. Dia punye melahap tu sungguh excited dan bersungguh sehingga telah menggoda nafsu kite untuk makan benda yang same cam diorang jugek.

Korea ni suke sgt makan mi ramen. perghh.. lau tgok meke makan kite rase cam nak sambar sume pise megi yang ade kat shop tu dengan kadar segera. sambil duk tengok cite korea sambil duk mentedaghah mende alah tu. memang lah bebal jadi nye. da terang-terang megi tu bergelen ajinamoto nye.

Dan kini, kerie rase peniaga-peniaga shop kat university.. err bukan,  kat UIA je kot..da sedar fenomena ini berlaku. dengan ini mereka telah membuat langkah bijak dengan menjual mi ramen cup. Kerie adalah salah sorang pembeli tegar mi ramen terbabit. dan tadi kerie berjuadah kan sahur kerie dengan mi ramen terbabit sambil ditemani cite korea. poyo gile, asal tengok cite korea melahap mi ramen. kene nambelas episod cite korea, nambelas kali melahap mi ramen. sedar-sedar otak da tak berfungsi. masuk kelas lecturer ngajo, satu mende tak masuk. tsk tsk tsk. sok korang yang laki-laki ni, jgn terkejut kot dapat bini botak tengah pale akibat duk telan begelen2 ajinamoto lam megi or mi ramen. huhu. sungguh mendukacitakn.  tanak tanak tanak!!! sume ni nauzubillah. boleh nak makan tapi jgn la makan bnyk sangat. skali skale, dua kali dua kale xpe lah. oke??

Sedap nye ramen kimchi ni.. tak caye try lah. kat giant pon ade jual. 

Dah bye. tu je cite kerie.
Thanks sebab bace sampai habes.

Thursday, August 18, 2011

Video Best: Rolly Polly Copacabana- T ARA

Assalamualaikum.. 

Hai.. 

X nak bebel pon. Just nak share satu video best dari kumpulan T-ARA. Kpop. comel tak menahan tgok mereka ni. huhu...

video

Enjoy the show!! Thanks for visiting..:)

Wednesday, August 17, 2011

Tips Tops untuk penggemar kucing.

Assalamualaikum 

hai lovely people

Ni kerie nak bagi tips cool untuk korang2 sume. Tips ini adalah memang ehsan dari kerie sendiri selaku peternak tegar kucing yang bejaya. kerie ni da ade pengalaman bela kucing lebih dari 10 tahun sbb kerie stat bela kucing dari umor kerie 8 tahun. dan skang umo kerie sudah menjangkau dua puluhan.. ye.. begitu lama pengalaman kerie. nmpk nye ia sgt berharga.

Kerie rase korang sume da tau kan kerie ni suke binatang tapi paling suke kucing la..(bile mse ntah orang tau, pasan lebih) Kucing ni bole buat kerie feel semacam. kalo tengok diorang tido ni, comel tahap melampau sampai buat kerie jadi sayu bayu ikan puyu melihat mereka.. Bila diorang mengiau sambil memandang dalam2 mata kerie.. wahhh.. memang terus cair kerie jadi nye. Comel gile.. ape lagi terus gomoi separuh mati lah jawab nye. Hah..ambik ni, ciuman bertalu2, sape suh ko comel sgt!!!

Kerie rase sume kucing comel kecuali kucing lakaran kerie ni yang bile tengok rase nak bagi penampo je.
Kerie rase ramai gak korang korang ni yang suke kucing tahap macam kerie nih. So meh kerie kongsi tips macam mane cara terbaik untuk menjaga si manja kesayangan kite semua tuh.

Bela kucing ni kena rajin tau. kalau tak memang korang buat naya kat diri korang sendiri, keluarga, jiran tetangga, kaum kerabat jiran tetangga, kawan-kawan skola dan jugak kucing itu sendiri.

So kunci nya ialah kena rajin.. ade paham? ngerti ngak???

First skali korang kena rajin bagi makan. kalo korang stakat bela sebab nak main gomoi2 dengan kucing tu baik ghenti kan la tabiat yang tak munasabah tu. tak pasal-pasal korang buat naya kat kucing tu bio kan dia kelaparan pastu korang makan depan dia sampai senak-senak perut kekenyangan. tak patut sungguh tabiat korang tu.

Secondly kena rajin bersih kan tempat tinggal dia, tempat beri-beri dia, tempat kenc dia so that korang punye umah tade la bau harum semerbak kasturi berduri. kalo korang rase diri korang tak cukup rajin, baik tak yah bela kucing. nanti tak pasal-pasal jadi stress sebab asyik kena bersihkan rumah.

Thirdly korang kena rajin mandikan kucing, jaga penampilan kucing korang pastu salu belai, cakap-cakap dengan diorang so that korang ade attachment dengan makhluk comel kesayangan semua tu. Kucing ni ade keletah tersendiri. Setiap dari diorang punyai personality berlainan. so bile kite faham personality kucing kite, kite akan jadi lebih prihatin terhadap keperluan dia. Ha...

Fourthly, Korang kena rajin belanja kan duit korang untuk kesejahteraan kucing korang. kalo agak-agak korang ni jenis kedekut tahap nak derma 5 sen kat tabung surau pon tangan teketar-ketar, toksah dok berangan lah nak bela kucing. Nak nak kucing yang maintenance tinggi.

ni dengan si hitam hodoh-comel kesayangan kerie yang kerie kutip di kaki lima mahalah kerie :P
Lastly, korang kena rajin memberi sepenuh kasih sayang korang kat kucing korang. Kalo setakat nak eksen kat umum yang korang penyayang sebab bela kucing, baik ghenti kan ler tabiat korang tu. Tak senonoh!!!

Ha.. tu saje la tips tops kerie untuk penggemar kucing cam kerie ni. Yerr.. hidup kucing untuk harimau..err.. bukan.. slogan tak kene. takyah slogan lah. haih. k dah bye.

Tuesday, August 16, 2011

Farewell to Prof. Malik Badri

Assalamualaikum, 

hai.

Da lame x update blog, tp alhamdulillah ade jugak kunjungan yg sudi komen hasil dari kerajinan kerie men'stalk' blog org lain. Thanks.. terutama yang fames2 tu. lau pon tak follow blog cikai cap ayam sabung kerie ni. tapi at least tinggal kan jejak langkah jugak. makasih ya!!!

Kali ni entry tanak cakap banyak jugak. kerie just nak melahirkan rase sedih sebab my favourite lecturer, Prof. Malik Badri dari department Psychology UIA akan balik ke negara nya tak lame lagi n he's not coming back teaching us again in UIA. :'( sedih yang amat pekat nih!!!!

Kerie suke sangat Prof Malik sebab bagi kerie dia adalah one of  Good Muslim scholar n a very successful Muslim psychologist. wooo... ilmu yang kitorang dapat dari dia tak dapat kat tempat lain. Woo. Tu yang kerie bangga gak study kat UIA ni. sejak kerie undergrad sampai postgrad kitorang diterapkan dan diajarkan dengan Islamization of knowledge. n yang ni memang tak banyak ade kat university2 lain. huk huk huk. Sayang jugak la kerie kat uia ni seposen dua walaupon kadang-kadang bengang jugak dengan management dia yang macam hampeh. Tapi pape pon bagi kerie, every place have their own uniqueness. Tak kisah mane2 university pon, tetap bole dapat ilmu yang berharga..^^v

Disebabkan prof Malik da nak balik Sudan, kitorang dengan tak malu nye berpusu-pusu pegi menyerang bilik beliau untuk amik gambar menggunekan cam hp cap tanjung rambutan. maklumlah beliau kan legend, dengan gmbr ni kang ade bukti yang kitorang penah study dengan sorang yang legend seperti beliau. Pape pon, Prof Malik akan dtg lg ke Malaysia Dec ni, ade International Islamic conference for Muslim Psychologist. All Muslim psychologist over the world will be coming to this conference. Hope that i can participate too!!
K lah. Lastly, kerie wanna wish farewell to my beloved father and lecturer prof Malik Badri. May Allah be with him in everything he do. Knowledge that he taught me in the class, i will remember and share with others, InsyaAllah.


Sampai di sini dulu, sekian. Thanks for reading yo!

Saturday, August 13, 2011

Kerie dah terjebak. Aiyok~

Assalamualaikum..

Tak nak cakap banyak ah. Kerie nak bagitau sebenarnye kerie da terjebak dalam kancah doodle. maklum la skang ni makin menjadi-jadi kefamesan doodle di kalangan blogger. so, disebabkan kerie pon blogger, walaupon tak fames, kerie nak gak try buat doodle sendiri walaupon rupe dia agak macam ustazah jual lempeng kat skolah. Meh tonton doodle pertama yang kerie da conteng dan lakar. Jangan gelakkan. nanti kerie nangis.

Doodle pertama kerie yang tak semenggah.. Hoi.. ko gelak ko gelak, nak kene pelempang ke? adohhhhh.....

Err..doodle ni bukan kerie tau. tak sanggup kerie nak mengaku rupe selebet macam ni. sungguh pon kerie tak cantik mane, tapi Allah da jadikan kerie lagi lawa dari doodle ni. Buwekkkss...

kerie da sedia kan sedikit sebanyak biodata untuk doodle ni. Sila kaji dengan teliti ye.

Name: Siti ketipang bedah

Name samaran: Ustazah bedah

Kegemaran: Bentuk love (sbb tu baju dia ade bentuk love)

Pekerjaan sepenuh masa: Ustazah

Pekerjaan sementara: Jual lempeng kat skolah.

Hobi: Kumpul gambar bentuk love

Sukan kegemaran: Cantum bentuk love terpantas..(Puzzle la.. itu pon tak paham)

Begitulah sedikit sebanyak mengenai doodle ustazah bedah. kerie buat doodle ni sesaje je. ingat nk main game, skali tade game best plak dalam simpanan. ape lagi, main lukis-lukis lah.

K dah bye. Thanks sebab bace, gelak n ejek doodle kerie buat.

A&W, Muffin comel, Petsmore.com dan bla bla bla...

Assalamualaikum

hai..

Cite kerie kali ni pasal kerie kua ngan kakak kerie yang gadis hijab tu pegi wangsa walk. wangsa walk ni adalah salah satu tempat pelancongan lepak-lepak budak uia selain dari JJ yang menjadi idaman kalbu. pape pon bagi budak uia jj adalah tempat termudah dan terpantas untuk menikmati juadah johny, mc d, kfc dan juga nandos, selain itu jj jugak adalah tempat tersenang bagi pasangan couple untuk berdating. tabiat berdating di JJ pernah menjadi amalan kerie suatu ketika dulu, skang ni amalan berdating di JJ muncul seketika saje. err...ape fungsi ntah kerie cite pasal jj? adoh..

Berbalik kepada wangsa walk. wangsa walk juge telah menjadi tempat kegemaran student uia semenjak ia dibukak. lokasi nya yang amat strategik berdekatan dengan lrt sri rampai memudahkan lagi student uia untuk meronggeng di situ, termasuk kerie. Perkhidmatan seperti panggung wayang, pusat karaoke dan jugek..errr.. kedai baju cantik2 telah menyebabkan budak uia berpusu-pusu pegi ke wangsa walk untuk menghabiskan duit ptptn yang tak seberapa sen itu. ok.. demikian la pengenalan untuk wangsa walk.

Disebabkn wangsa walk ni ade mcm2 perkhidmatan termasuk petshop jadi kerie dengan tekad dan sebulat suara telah menyerbu gedung wangsa walk tanpa rasa ragu-ragu walaupon sedikit pada semalam hari. kerie pegi wangsa walk petang sebab sampai2 situ kerie memang aim nk berjuadah buka puasa terus. Kitorang pegi melahap kat A&W sebab kerie mengidam root bear dia. sedap gile ah. merveles. sekali sedut, sampai ke dalam dada sejuk nya. itu lah hikmat itu lah nikmat.

saje je letak gambo ni nak bagi korang terliur. hahaha.. mau ade yg pegi cari A&W bukak puase ni. sedap nye root bear. wahh.. kerie terliur lagi. 
Ini lah juadah bukak pose kerie ngan akak kerie semalam. air smpi 3 bukan sebab kerie tamak k. air  root bear kosong without ice cream tu percuma. kerie tak habes pon air tu. 
Sedap jugek muffin comel ni. sile la ke wangsa walk untuk mendapatkanye. tapi kerie tak ingat da name kedai dia. korang pegi je wangsa walk tu mesti jumpe punye sebab wangsa walk tu sekakang kucing je besarnye. kecik tuik..
Lepas bukak puase, kerie merayau pegi cari surau untuk bersolat maghrib. da habis solat, kerie pegi menjalankan misi kerie iaitu pegi ke petshop untuk mencari carrier untk baby meow yang kerie kutip kat asrama kerie kerana kerie berniat untuk membawa balik mereka sekali ke kampung halaman kerie iaitu rumah mak ayah kerie sempena kedatangan raya yang mulia nanti. jadi, kerie pon dengan gayanye telah membeli carrier terbabit dengan rege RM 79.90.. yer.. tak mahal pon, Ok la tu..(-.-'). nnt korang tengok ek kerie upload gambar dia kat bawah ni.

ni la carrier kitty yang kerie beli semalam. errr.. sbnrnye beg ini sesuai jugek untk letak anjing, arnab dan pet2 yang lain. sebab dia sangat selamat. sesuai digendong bersame ketika bersarapan di mc d, melancong di dalam kapal terbang, bebuka puasa kt a&w dan jugak menonton wayang di panggung wayang berhampiran anda. kalo sape berkenan sile pegi kat petsmore wangsa walk.. tapi.aaa.. da habes. yang kerie amik ni da last piece. sorry ek. sile pegi petsmore cawangan lain. 
Budak kecik ni da tak sabar2 nak suh kerie bawak dia jalan-jalan gune beg serbagune ni. 
Lepas da beli carrier tu.. kerie pon balik. so.. da habes da cite. boring tak? yeay... kerie da tau da mesti boring. sorry sebab boringkan korang sume. kerie takde idea bernas sgt la nk menulis. pape lah. k dah bye.

Thursday, August 11, 2011

ya Allah, aku hanya mahukan rahmat Mu.

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum..

hai.

Perjalanan kerie sebagai pelajar masters ni sangat2 mencabar. Next sem kerie kena buat third practicum, tapi tempat untuk buat practicum sangat terhad n susah sangat nak dapat. Dengan thesis punye progress still stuck. oh..  lahaulawallakuwataillahbillahilazim... permudahkan lah urusan ku ya Allah. Kerie memang rase gelisah n resah. tapi bile kerie ingat balik segala urusan kerie adalah di tangan Allah , kerie jadi tenang. Kerie cuba buat semampu kerie atas kudrat yang Dia kurnia kan.. tapi apa pon segala kudrat dan segala ketentuan adalah di tangan Allah. Ya Allah.. permudahkanlah urusan ku, dan seandainya kesusahan yang menghalangi ku adalah sebenarnya penghapus dosa bagi ku...redha kan la hati ini. Amin..

Ok la sekian. Thanks for reading

Monday, August 8, 2011

Terima kasih kepada tukang bawak kerie pegi jalan-jalan cari makan.

Assalamualaikum

hai

Update terbaru kerie ialah pasal kerie pegi berbuka puasa kat restoran ikan bakar di Jeram. Jauhkan perjalanan kerie? jadi dgn itu kerie yakin yang kerie suda mempunyai pemandangan yg luas. err..

Tak kesah la pape pon. untuk entry kali ni kerie just nak cakap tima kasih bebanyak kat tukang bawak kerie berbuka puasa kat Jeram. sedap makanan nye. nanti next time kamu bawak kite pegi lagi k. yeyeay tak saba tak saba tak saba!!!

k dah bye.

Thanks for reading!!!

Gambar kt signboard memang menjadi kewajipan. ^^v

Saturday, August 6, 2011

Berbuka bersama me baba yg tercinta..

Assalamualaikum

Salam Ramadhan yg ke seminggu..

entry kali ni xnk ckp bnyk ah, kali ni kerie nk berkelakuan sumbang sopan dgn menayang beberapa keping gmbr smase berbuka puasa bersame me amor padre.. maklum la kerie ni kan ank di perantauan so bile baba dtg jenguk kitorang sambil berbuka puasa bersama, mmg la excited kerie jdnye. yelah mane taknye, kerie tak balik tau sambut puase dgn family mase first day puase ritu.. T_T.. memang amat mendukacita kn. sib baik baba kerie ni memang jenis kuat merayau macam anaknye, so dia pon datang la menjenguk kitorang diperantauan yang jiwanya sedang menangis hiba merindukan belaian kasih sayang seorang bapa.. disamping itu merindukan duit bapa untuk membelanjakan kitorang berbuka puasa..huk huk huk... :'(

ok la.. da jgn bersadis-sadis lagi da kerie. upload segera photos then ko boleh pegi mandi. jap g ko nak kena bersiap plak, ade jemputan berbuka puasa. (-.-') err.. ye..baiklah, kerie upload segera.

Bersama kakak ku yg tersayang.. cik gadis hijab
my lovely sisters..yummy..its ice cream time
gambo kerie plak... my turn yeah its my turn its my turn... (penampo se das dua baru nk senyap!!)
khusyuk nye mereka melahap ice cream.. (kitorang buke mkn ice cream je ke? sadis dan menyayat hati betol..)
ice cream sedap tiada tolok bandingan. ba nk beli baskin robin da tadi. tp kitorang kate jgn!!! nnt x habis, pembaziran berlaku. da la da kitorang da kenyang melantak makan nasi briyani.. xde keje nk menterdedaghah ais krim bebanyak. sungguh pon begitu, aiskrim pise blueberry cheesecake with white choc chips buatan magnolia ni amat la sedap rasenye, x menyesal woo beli.. skang rase teramat menyesal sbb tak habes kn. T_T
Ini gambar lepas sembahyang maghrib dan sebelom bershoping dgn lahap dan rakusnya.
Munirah yg kurus.. atau lebih dikenali sbg wah. dia pon ade blog gak dak kecik ni, tajuk blog dia, strawberry moon.. (sgt kebudak-budakan kan? xpe la.. mmg budak lg pon, baru berusia 19.. hingusan sungguh tak terperi)
ok lah, tayangan gambo da berakhir. kerie nak pegi buat aktiviti berfaedah plak. asek melagho aje keje. sungguh tidak sopan. thanks for reading.. nanti rajin, kerie tulis lagi. k.. kumaweyo. 

Thursday, August 4, 2011

Aksi terlampau...

Assalamualaikum

Salam ramadhan semua..

Tajuk entry kerie ni x mengagak kn? mcm nk bergosip je.. oi kerie, bulan puase kot skang ni.. bawak2 ler bertaubat dari dunia gosip. ala..lek ar.. kerie nk gosip jugak. asal? xleh? kalo kerie buat jugek... ape korang nk buat? lempang kerie separuh mati.. ? ahhh... itu tdk menakut kn kerie same skali. sbb kerie mmg nk mengumpat budak ni jugek. bia pon dikecam bunuh, kerie ttp nk mengumpat budak ni jugak. x kire x kire x kire.!! (gedik nk mampos, tampo skit!!! pang!! (-.-')) errr.. tapi kerie mmg degil pon. kerie nk gosip jugek walaupon da kne tampo..so what??

ohhh korang meluat ek? tanak dgr kerie gosip ek? ok fine.. jgn menyesal. aksi terlampau ni mmg best untk di tonton, terutama bg kaum hawa yg mempunyai minat yg same dgn kerie. Buweks.. :P

Kerie terpakse paparkn aksi terlampau ni sbb kerie telah diserang obsesi tahap obesiti yg kronik yg tak terkawal dan terbendung lg..mintak maaf  la sekirenye kerie telah melibatkan korang dalam kancah sebegini. kerie x sengaje.. kerie cume nk berkongsi. :(

suda kerie!!! no more words... paparkn segera gmbr2 aksi terlampau terbabit.. (msti korang tgh ckp mcm ni kn??.. hee...tak sabo la tu)

ok k k.. jom same2 kite skodeng gmbr terbabit smbil menjerit kegeraman sebab memang terlampau sgt aksi budak tu. shheessshhh...

Peringatan:
Gmbr x sharp sgt sbb kerie amik gmbr gune camera hp kerie cap ayam sabung.

Catatan:
Kejadian aksi terlampau ni berlaku ketike kerie sedang khusyuk melaku kan marathon cite korea tgh2 malam bulan ramadon yer. hee.. baik ko solat tahajud, melagho aje keje ko kan?? ala...kerie takleh solat. (-.-'). suspect yg melakukan aksi terbabit dipercayai menghimpit kerie dan melaku kan aksi tersebut di hadapan kerie tanpa perasaan segan silu. (kuang ajaq!!!!!) kerie rase nk bg penumbuk dush dush je kt dia. tapi kerie tau kalo kerie tumbuk dia pon, dia takkan paham ape kesalahan dia dan dia akan berterusan melakukan aksi tersebut tanpa secebis rase bersalah. silap2 kerie yg mati heart attack akibat terlalu emosi melihat aksi beliau.

Teka teki:
cube teke ape aksi terlampau yg budak hingusan tak cukup umo ni telah lakukan?? uhhh.. ha?? appppe?? buat2 sawan smbil rembat jajan kerie? Salah!!!!! tdk tepat same skali. (itu pon xtau) baiklah!!! kerie bgtau ye jawapanye.. (kang makin melarat plk panjang entri ni.. huh)

Sbnrnye budak yg x gune tu (baby meow) buat AKSI TERLAMPAU COMEL!!! urgggghhhh!!!! x tahan geram ni.. comel nk mampos!!! kalo tak caye tgok gambo kt bwh ni ha.. aksi si molly, anak kucing kutipan kerie di kaki lima mahalah (asrama) kerie.

tengok ni!!sukecite dia je nk menyempit org tgh layan cite korea... ape la yg dia faham ntah, bukan main semangat menonton. sgt menggeramkan. ishh... 
Molly (moyie) cakap "tak dgr la ape oyang ni takap.. tuat kn tikit yah cound tiye."
(err.. molly baby lg, so dia ckp pelat tau, jgn tampo dia.. dia bukan sengaje nk gedik2 ckp pelat.. ) 
"Cetap plak cite ni.. mkn ecaited moyie tgok takyah..." 
"kayau tenok cambil yanding2 pon besh jugek tan takyah?" (sbnrnye moly panggil kerie kak yah.. tapi sbb kn dia pelat, jd takyah..hei..sabo je la dgn budak2) 
yame-yame bocan puyak cte ni.. baik tito ye... huhu... kroh kroh kroh (x padan dgn baby lagi, tido mengeruh) huh..
Ha... comel kan?? terlampau kan? ade ke ptt kucing join manusia tgok cite korea... tak patut2.. ape yg dia faham ntah. bersungguh beno dia menonton. hishh... bikin org pusing kegemaran kegeraman je.. aigo aigo!!!!! oke.. untk pengetahuan readers sume, kerie mmg obes obses terhadap kucing. that's why bile tgok ape je keletah kucing kerie jd sgt teruja.. kucing sbnrnye ade personality and keletah msg2 tau.. tu yg menyebabkn diorang jd bertambah comel..( >-<)..hihi.. so.. itu sje paparan untk hari ni.. kalo ade sumur di ladang, kerie nk tumpang bsh kaki, kalo ade idea yg panjang.. nnti kerie tulis entri lg. 

Paparan terakhir
Moyie dan takyah.."cayang takyah" moyie kate..
K dah bye... thanks for reading!!

Tuesday, August 2, 2011

Puasa yangyuk bangun pagi seluk periuk...

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum, salam ramadhan semua

hai hai hai...!!!!

kerie nk cite ni, hehe.. cerita ni berkaitan dgn bulan puase, maklum la skang kn bulan puase.. cerite pon kne la bekaitan bulan puase. baru la cool kan. heee... lagi pon kerie tgok entry2 lam blog2 yg fames skang ni bnyk bebel psl puase. ade yg cite psl first time puase la mse kecik dulu, ade yg cite pasal puase yangyuk la mse kecik dulu, ade yg cite psl menu terbaik untk berbuke puase lah so, kerie pon nk cite la psl puasa jugak. (kerie mmg suke meniru bnda2 yg fames ni, tabiat hampagas yg x ptt di ikut oke!!!)

tapi kan, mengikut cukup rase kerie kan, cerite puase yangyuk ni, segala bagai sume tu kerie rase sume org penah experience. kerie dulu pon mase kecik penah curik-curik makan aiskem pop pise anggur n oren belakang skolah. haih... semua nye gara-gara tak tahan haus tahap gaban kawen dgn ultraman.. da la tu kerie buat kerja keji terbabit dgn kakak kerie. huhu..kerie2, ko nk curik2 bukak puase buat ler sorang2. ini tak, pg hasut org lain skali. hei..bukan-bukan aje perangai. x senonoh!!!!

lagi satu kerie ingt lg keje keji kerie mse kecik ketika bulan puase. kerie suke teguk air sejuk lam peti ais senyap2 pastu curik mkn buah tembikai lam peti lah.. kerie rase mak kerie tau tu angkara keji kerie tu. tapi dia buat diam je. sian mak kerie terpakse bersabar dgn ank dia yg pailang ni.. hu~

penah skali tu, kerie, akak kerie ngan adik kerie berdegil nk ikut ayh kerie pg jalan. ayh kerie da pesan da tak yah ikut sbb takut penat. tp ape kan daya, ank2 dia ni pailang n degil tak leh nk ditolong... buat muke tak malu naik kete walaupon tak diundang. mase tu kitorang kua pagi, mule2 muke cool lagi... biase la pagi lg kan tak panas sgt. masuk tengahari, kehausan melanda smpi tahap lidah terjelir keluar. mse tu plk tgok org cina ngan india duk minum air sirap dlm plastik, rase mcm nk sambar rakus je air diorang tu smbil togok bertalu2. tp ape kan daya... baba ade, so kne la belagak cool. telan air liur pelan2 je la smbil buat muke cover paling cool di alam semesta.

air sirap mmg marveles bile time haus..
pukul 3 ptg, baba singgah giant taman permata sbb nk pg beli pebenda ntah n at the same time nk solat zohor skali. ape lagi pd ketika ini, kerie, akak kerie n adik kerie amik kesempatan membeli air di giant. huahahaha... gile btol.. mmg haus tahap x tahan. kalo kerie tahan mase tu, mmg boleh mati pada kadar yg segera lah rasenye. kerie ngn akak kerie buli adik kerie suh beli air, dah la mintak duit kt baba plk tu, tapi mse tu dia yg paling kecik, so baba x kesah la kalo dia nk beli air skali pon...kah kah kah... pdhal kakak2 dia yg tak sedar diri pon join togok air terbabit. kitorang beli sebotol je air yg botol dia ade bentuk2 binatang tu. pastu pg minum lam toilet... wallawey!!! tergamak dowh minum air lam toilet, bile pk balik skang, rase nk jolok tekak muntahkan balik air tersebut...  (-.-'). lepas da minum tu muke masing2 terus jd segar bugar macam sayur-sayuran segar dipetik terus dari ladang di cameron highland. kerie rase baba tau perbuatan keji ktorang tu, tapi dia buat senyap je. ha.. rasekan ko.. degil sgt tanak dgr ckp. smpi kene curi2 minum air lam toilet. hampeh punye budak-budak..

setelah berlakunya kejadian itu, kitorang terus jd serik.. tanak ikut baba pg jalan2 lagi da time puasa. maklum la daya ketahanan budak kecik mmg tak macam org dewasa. skang pon kalo pg berjalan sakan time puase agaknye balik2 terus melepek takleh nk buat ape, mau terus tertido smpi waktu bukak puase.. tsk tsk tsk

sungguh pon kerie begitu nakal sewaktu kecik. apabile besar, kerie menjadi begitu sopan santun.  tiada lagi adegan curik mencurik minum air ketika puasa... sungguh tawadhuk kerie menjalani ibadah puasa. ni msti sbb mak ayah kerie salu doa spy kerie tdk terbawa2 tabiat puasa yangyuk smpi ke tua. terima kasih ummi n baba. hehehe.. alhamdulillah, skang pon da pandai menghayati puasa di bulan ramadhan. :) smoga makin tua, makin baik la kerie jadi org. korang pon same...
smoga makin berisi ramadhan kite dari tahun ke tahun. amin.

setiap org ade kisah masing2. sume nye pengalaman dan pengajaran. so tu je kerie nk cerita. nnt kerie update lagi k. nk pg beli makanan untk sahur jap... thanks for reading. slmt bersahur, berpuasa dan berbuka...!!!

Monday, August 1, 2011

Bulan Kasih Sayang, Ramadhan kareem.

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum w.t.b

hai..

ha.. buat ape tu?? tak puase ke??? oi. minum air curik2 ek?? hahahaha... wahh!!! hari ni da 1 ramadhan. rse nye bru je lepas smbut raya tahun lepas. cepat btol mase berlalu. kerie x sempat nk siap kn bnyk bnda lagi ni. haih... pape pon, sblom kerie meneruskan pembebelan kerie, kerie nk wish salam ramadhan to all the readers and smoga ramadhan kali ni dpt kite guna kan sebaik mungkin untk grab peluang yg Allah bg untk terus mendekatkan diri dgn Nya. jgn plak korang ni rase bulan ramadhan ni same je mcm bulan2 yg lain cuma yg lainye korang x makan waktu siang. kita kena menghayati.. bulan ramadhan bulan untk kite berkasih sayang dengan Allah. Bukan la mksudnya, bulan2 lain kite tak berkasih syg dgn Allah, tapi bulan ni special sikit. kalo nk tau lbh lanjut mengenai berkasih syg dgn Allah klik Semarak Cinta Ramadhan. Allah menyayangi hambaNya lebih dari apa yg tahu. cuma kita je yang tak nampak sbb ia tak dapat dilihat hnya dgn mata kasar..ia perlu dilihat dgn mata hati dan akal fikiran. Kalo kita nampak, rasanya setiap hari bila memikirkanya, kita akan menangis mengenang kan dosa2 yg kita buat. Terasa hina dan bodoh sgt2 diri kita ni, tapi Allah msh menyayangi kita, masih memberi peluang untk kita, msh lagi kita terasa nikmat2 hidup sedangkan bnyk dah kita membelakangi Dia. Astaghfirullahazim!!!  jadi kawan2 bulan ramadhan adalah bulan beribadat, bulan untk mendampingi Allah.  bersyukur la sbb msh diberi peluang untk berjumpa lagi dgn ramadhan kali ini. Sekiranya ibadat kita ikhlas dan diterima Allah s.w.t pada bulan ni.. insyaAllah bulan2 berikutnya kita akan jadi hambaNya yg lebih baik, yang sentiasa ingin berubah ke arah kebaikan.


Dalam bulan ramadhan ni ada satu malam yg lebih baik dari seribu malam.. yer.. kerie nk sgt dpt malam tersebut.. tapi adakah kerie layak??? hmm... tak pe lah, kerie akan berusaha gigih untk dapat kan malam tersebut. InsyaAllah.Ya Allah kuatkan lah dan tetapkan lah hati hamba Mu ini dalam menjalani ibadah kepada Mu dalam bulan yg mulia ini. Amin...

Ok la korang sume, kerie rase smpai sini je entry kerie kali ni. jom kita same-same berusaha buat ibadat bnyk2 untk bulan ramadhan kali ni.. smoga diberkati dan dirahmati Allah. smoga kita menghayati ramadhan kali ini dgn rase twadhuk dan syukur kepada Allah s.w.t. Bnyk2 kan baca al-quran, lakukan solat sunat, berzikir dan berselawat. jgn liat pg terawih dan jgn liat bgn solat tahajud.. insyaAllah. pesanan ini dituju khas kepada kerie jugak. :)

Wassalam.