My precious kitties

PitaPata Cat tickers

Saturday, December 31, 2011

Creative photos of cat.

Assalamualaikum.. hai. :) Selamat pagi semua. Pagi ni kerie nak hidang kan korang dengan gambar yang over comel ni..




Gambar ni kerie amik kat fanpage fb kucing. Hehe. Page ni salu post gambar kucing yang comel2. Kalo nak tengok like lah page ni. hehe. pasti anda sume terhibur malihat aksi dan keletah comel si kucing. :)

K bai.

Friday, December 30, 2011

Pemalu sifat seorang perempuan bukan pondan oke.

Assalamualaikum,

hai..

Salam jumaat. Setelah berlalu nye practicum 3, kerie amat berase lega. hehe. tapi belom fully lega lagi sebab next week akan ade evaluation dengan supervisor untuk kasi markah. huhu. ape lah markah yang kerie akan dapat ek? harap2 lah kerie dapat markah terer. :P

Ni kerie nak cite, td kerie pegi hukm bukan untuk berpracticum, tapi untuk mengutip barang kerie yang tercicir di sana. Kerie pegi situ naik bus, naik lrt pastu naik bus lagi pastu baru sampai. mase sedang menaiki bus yang kedua. pakcik bus tu telah melakukan perbualan dengan kerie yang berbentuk sebegini:

Pakcik bus: Dik, nak pegi hukm watpe? melawat orang sakit ke kerja?

Kerie: tak lah.. praktikal kat sane.

Pakcik bus: oohh staff nurse ke?

Kerie: bukan bukan.. psychologist

Pakcik bus: ooooo psychologist.. (sambil beriak muke yang blur-blur burung angry bird)

dua-dua diam....

Pakcik bus: Bila nak start kerja?

Kerie: Lepas habis belajar lah..

Pakcik bus: oohh belajar lagi?

kan kerie kate kerie practicum, dia boleh tanye kerie belajar lagi? pakcik pakcik. layan kan aje.

Kerie: a'ah...

Pakcik bus: diploma ke degree?

serious mase ni kerie taktau nak jawab ape.. dua-dua bukan. hmm... nampaknye kerie ni masih kelihatan seperti budak degree.. or diploma. wahh!! kerie pause lame jugak nak pk macam mane nak jawab. yelah takut2 lah nnt kerie jawab, pakcik tu berkate lam hatinya, riak sungguh budak ini. so kerie pon slow-slow jawab..

"amik masters.. :)"

Pakcik bus: wooowww!!! masters? masters? lahhh.. ingat kan baru degree ke. wahhh.. lepas ni kua terus dapat gaji besar lah ek. terus jadi bos.

Kerie: :) ikut rezeki ler.. taktau lagi (sambil tersenyum malu..haih.)

Serius kerie sebenarnye agak segan nak mengaku, "saya budak masters" bile org tanya status study kerie. rase macam orang akan kate, ahh.. belagak sungguh. atau pon orang kate wahhh.. hebat!. sebenarnye, kerie pon bukan ler terer mane. Biase2 aje. kene study secara keras jugak untuk sampai ke sini. itu pon da sesak2 napas. setengah orang, buat masters ni macam minum air sejuk je. ha.. macam tu baru la terer. kan? lagi pon skang ni budak buat masters da makin banyak. setakat masters, ape barang. belom lagi PhD kan? hmm... so.. nothing to be proud of. :)

Setelah sampai kat hukm, kerie pon kate kat pakcik bus tu. time kasih.

Ni mase tadi. baru pas solat. :)
Mase tu da pukul 2 lebih. kerie pon berniat nak pegi solat dulu sebelom mengutip barang peninggalan kerie. kerie pon nyot nyot berjalan menghala ke surau. semakin lame, semakin banyak plak kerie selisih dengan lelaki-lelaki yang berpakaian segak umpama baru balik dari masjid. rupenye diorang baru habis solat jumaat kat surau hukm tu. memang malu gile kerie sebab kerie tak nampak kelibat perempuan langsung mase tu. sumenye kaum lelaki. tapi nak wat camne, kerie pon jalan sambil tunduk2 malu meneruskan perjalanan.  (dlm hati harap ade doktor kacak memandang..heee..)

Sampai je kat surau, lagi skali malu, rupenye diorang menggunakan surau perempuan skali untuk sembahyang jumaat... so kerie kene tunggu diorang sume beredar dulu sebelom kerie boleh solat. kerie pon tunggu sambil bermuke tebal 45 inci. haih.. tak suke betol berada dikalangan lelaki2 baru balik solat jumaat. malu..rase mcm nak pakai purdah je mase tu. :"(

Secara konklusi nya, kerie mempunyai sifat malu yang setaraf gadis sebab kerie bukan pondan. pondan ni biase nye dia daring terlebih sikit, sebab walaupon hati dan jiwa dia tu nak jadi pompuan.. hormon jantan dia tetap ade. fitrah lelaki tu masih ade iaitu berani. tu yang jadi terlebih berani buat pembedahan alat sulit segala bagai. Berani jugek pakai seksi tahap nak berbogel kat stesen lrt. Berani jugek mereka ni pakai kasut perempuan walaupon kaki da besar gedabak sampai da nak terkoyak da kasut tu. tetibe lak kerie libatkan pondan ni apesal? sebab mse perjalanan balik dari hukm kerie naik satu lrt dengan pondan. jadi kerie telah membuat behavioural observation kepada mereka. dan menemui konklusi sebegini. hehe..

ok da. panjang sangat plk da entry ni. bai bai..

Thursday, December 29, 2011

Pesanan hebat kegemaran kerie

Assalamualaikum

hai

Hari ni hari terakhir kerie berpracticum.. yeyeay!!! sungguh seronok dan girang rase hati walaupon markah tak dapat lagi. tak kesah, yang penting kerie da takyah pegi hukm tu setiap pagi. huhu. cume perlu pergi untuk menyelesaikan kerja yang masih tersisa iaitu untuk segment group therapy pada setiap khamis, jam 3 petang. Group therapy akan berlangsung sehingga 18 january 2012, jadi perlu pergi ke hukm untuk melaksanakan sisa tugas yang masih berbaki. walaupon kurang lazat, tapi masih ok daripada kene pegi setiap hari pada awal pagi.

Habis pasal practicum dan bla bla bla.. kerie nak kongsikan sesuatu yang amat bermakna yang kerie pernah dengar dari seseorang. bagi kerie ape yang dia cakap ni boleh dijadikan pesanan penaja hebat sebab ia amat bermakna. kerie suke, taktau la kalo korang tak suke plak kan. tak kisah la yang penting amik yang baiknya ok kawan-kawan? pesanan itu berbunyi seperti:

              "Kalo nak beli satu-satu pakaian tu, dahulukan kesopanan dulu then baru lah tengok kecantikanya"

Ye.. mmg sangat betol ape yang dia pesan tu. Kesopanan tu kan memang identiti seorang Muslimah. :) maksud kesopanan di sini ialah menutup aurat yer.. harap maklum. kalo baju kurung jarang dipakai tanpa inner tidak tergolong dalam sopan di sini yer. :P

Lagi satu, dia ni pernah jugak cakap kat kerie,

"Lelaki yang hensem tu bukan bergantung kepada rupanya, bukan bergantung pada banyak nya koleksi awek-awek nya, tapi lelaki yang hensem adalah lelaki yang menjaga maruah diri dan tidak senang-senang menyerahkan cinta pada perempuan yang dia tidak yakin untuk dijadikan isteri.."

Kan?? sangat wisdom kan?? haha.. :P Terima kasih kerana berpesan pada kerie benda yang baik-baik macam ni. Kerie sangat menghargainya. Kerie ni memang suke kalo orang prihatin dan berpesan pada kerie. tapi kene ade cara dan gaya lah. kalo tak.. susah gak kerie nak serap n kerie jadi rimas.

 bai.

Wednesday, December 28, 2011

Liyana Hisham yang busy. :P


Assalamualaikum

Busynye host safiyya kat belakang tu.. tsk tsk tsk. org glamer lah katekan.
ok bai

Monday, December 26, 2011

Kawen tak semudah ABC, 123 n alif ba ta

Assalamualaikum..

Hai..

Lagi beberape hari da nak msk tahun 2012, bermakne usia kerie semakin lanjut sebagai anak gadis. Putera idaman ni lambat sangat nak masuk minang. huhu. takpe lah. jawapan yang lebih tepat sebenarnye ialah, jodoh belom sampai lagi. Allah itu maha mengetahui. Apa yang jadi dalam hidup kite adalah pengaturan yang terhebat dan terbaik dari Allah. Jadi kerie redha.. bukan pasrah ok. Pasrah tu kerie menyerah. Redha tu maknenye kerie terima dengan hati yang ikhlas. :P

Tujuan entry ni bukan nak bebel pasal tahun 2012, juga bukan nak wish selamat hari natang natal. Tujuan kerie nak pesan baik-baik kat sume tak kira anak teruna ke, anak gadis ke, anak duda ke, anak janda ke.. mak janda ke, pak duda ke.. tak kire. sume termasuk. Ni, kalo nak kawen, buat keputusan tu timbang lah berkati-kati kebaikanye dan keburukanye. timbang molek2. Jangan ikutkan sangat nafsu amarah ke lawammah ke. Ikut nafsu mutmainah je. hahaha.. bukan. nafsu mutmainah tu susah nak capai tu. he.. maksud kerie, jangan diikut kan hati sangat bile berkeputusan nak kawen. ikut hati mati jadinye. Tapi kalo hati tu bersih.. takpe.

Kerie bercite pasal ni sebenarnye sebab kerie mendapati, ade ramai jugak ek org kawen sbb risau diri da semakin tua. orang sekeliling da kawen, tapi dia tak kawen-kawen lagi. Ade jugak yang kawen sebab ex bf/gf or orang yang dia suke da kawen. Punye nak tunjuk yang dia pon boleh kawen jugak. sanggup rembat ntah mane ceruk lelaki/perempuan yang dia jumpe untuk kawen. tapi hati sebenarnye tak rela. kawen just untuk konon2 nak ubat hati yang lara ataupon nak elak malu.  kalo terubat takpe, kalo dibuatnye hati tu keras, tableh nak lupe jugak pakwe ke makwe lame, tak ke naya pasangan tu? Kesimpulanye, kawen itu tak semudah ABC, tak semudah 123 sebab kawen tu kite bawa ke akhirat kelak. bukan sekadar dua tiga tahun atau bertahun2 punye cite. Betol tak?

K dah. bai. :P

Saturday, December 24, 2011

Be Grateful

Assalamualaikum

"Be grateful as u born as Muslim, be grateful as you are given opportunity to serve Allah, to read His words, to pray and ask from Him. Not everyone can get this nikmah. only the chosen one. so be grateful as u are one of them"

Alhamdulillah, baru lepas berkenyang perut di restoran tu dia pak tam, selayang. :)

Friday, December 23, 2011

Movie review: Satu malam kubur berasap

Assalamualaikum

hai..

Masih berade dalam hari jumaat, jadi tak salah untuk kerie mengucapkan jumaah mubarak kpd semua pembace.. Jumaah mubarak everyone!!! Kerie telah pegi menonton movie pada malam semalam.. yelah, setelah stress dan tension mengadap kerja di hospital, kene la pegi berhibur jugak.

Jadi, kali ni movie review kerie pasal cite melayu yang berunsur kan komedi seram or horror comedy. ha.. cite ni tajuk dia satu malam kubur berasap. dibintangi oleh bintang raja lawak yang gems tu.. sape name dia along ke angah? ala.. kerie tatau sangat name dia ape. jap.. kerie tnye encik google jap. mesti dia tau. jap ek....ha.. da tau da. makasih yer encik google. jawapanye dua-dua ade, along n angah raja lawak, zack diamond, azrul raja lawak dan jugak siti nur ain yang suke dan bangganye bergambar separuh bogel tu.


Cite ni basically kerie tak tau sangat yang mule2 tu macam mane sebab kerie masuk lewat. tiket 7.30 malam. nak solat maghrib, gedebuk gedebak da pukul 7.45. so kerie masuk da nak kul 8. tapi kerie layan kan aje. lelame paham sendiri. mule-mule kerie ingat kan cite ni agak tah hape-hape lah.. tapi sebenarnye ok jugek. sebab kelakar gile. tu je la. jalan cite mcm tak best pon. tapi dia kelakar sampai boleh buat kerie ketawa nak pecah perut. siap menangis dalam ketawa lagi tu. hehe....

Disebabkan jalan cite dia kerie macam rase tunggang langgang.. kerie pon rase malas nak cite. basically dia cite pasal budak name atan si penggali kubur ni lakonan angah raja lawak tu. dia cam tiru gaya fei mau tau. tau tak sape fei mau? ala... sape tak kenal memang la dia tak ikut trend kat malaysia ni. huhu. Atan n kwn-kwn dia yang lagi 3 orang ni sumenye ade kisah masing-masing berjumpe dengan hantu. btw.. citer ni sebenarnye simple n straightfoward. dia tak membebankan penonton. boleh la kalo nak release tension pegi tengok cite ni.

Secara keseluruhanye kerie kasi 3 bintang dari 5 bintang untuk satu malam kubur berasap. k la smpi sini saje review kerie. bai.

Thursday, December 22, 2011

Syurga neraka untuk perempuan yang bergelar isteri

Assalamualaikum

Hai..


Bercakap soal kawen berkahwen, suami beristeri ni.. memang mudah. tapi hanya yang melalui nya saje yang tau. Kerie memang serius tak tau ape nasib kerie dalam kehidupan berumah tangga sebab kerie masih belom berkahwin. macam-macam cerita yang kerie dengar mengenai alam perkahwinan ni. ade baik, ade buruk. ape pon perkahwinan adalah perkara yang disukai dalam Islam. so.. walaupon ade buruknye, kite still kene kawen. sebab kawen ni pon ade hukumnya, wajib, harus, sunat n haram.

Perkahwinan adalah perkara yang terindah dalam hidup setiap manusia. (=.= ') gatalnye kerie!!
Ok. kali ni kerie bukan nak buat tazkirah panjang lebar sampai tak muat buku tulis lapan posen. bukan bukan. Kerie cume nak kasi satu peringatan berbentuk tips berguna kepada gadis-gadis comel di luar sane iaitu berkenaan dengan cara-cara memilih bakal suami. Eh.. bukan cara-cara... hei. penulisan sungguh teruk. Ni.. maksud kerie, ciri-ciri lelaki yang boleh dikategorikan sebagai suami yang mencipta syurga untuk si isteri. Ha.. sume orang nak masuk syurga kan?? nak masuk syurga ni korang ingat senang kepeh ke? macam masuk taman alam ria cuti sekolah.. tak tak.

Orang selalu cakap senang je untuk isteri nak masuk syurga asalkan taat kepada suami, solat lima waktu, berpuasa di bulan ramadhan dan jaga kehormatanya. Yelah... orang yang menjaga solat dan puasa itu dia akan mendapat suami yang menjaga solat dan puasa jugak, orang yang menjaga kehormatan itu dia mendapat suami yang menjaga kehormatanya.. dan biasenye lelaki yang menjaga solat dan kehormatanya adalah lelaki yang bertimbang rasa pada isteri, bertanggungjawab dan mampu mengawal nafsu amarahnya. Jadi... beliau adalah suami yang mulia lagi terpuji. Jadi kamu perlu taat kepada lelaki sebegini sekiranya mereka adalah suami kamu atau pemimpin kamu. Tapi macam mane plak kalo lelaki yang jenis tahap solat pon rongak2 atau pon tak solat langsung, pukul memukul isteri, mendera perasaan sampai boleh jadi schizo si isteri, kaki perempuan lagi.. macam mane la si isteri nak taat? Betol tak? benda camni la yang dikatekan suami mencipta neraka untuk si isteri. huhu. Tapi kalo mane-mane isteri yang berjaya melalui fasa kesusahan dengan taat nya, memang terer la perempuan tu n kerie pon salute.

Nak macam ni boleh? risik, tunang n kawen. :P

Tak semua perempuan dikurnia kan lelaki yang mulia sebagai suami. Sekiranya kamu seorang yang seksi meksi sebelom kahwen, da kahwen dapat plak lelaki yang tak peduli kamu nak pakai ape. separuh bogel lagi dia suke. bia orang tengok bini dia hot. Yang ni memang lelaki yang tak boleh pakai. sok.. sampai ke tua la korang bergelumang dosa, sedar-sedar da meninggal dunia. Bila disoal siasat di akhirat, macam-macam jawapan yang akan timbul termasuk suami gagal mendidik isteri atau lebih senang cakap suami dayus. Kalo da meninggal, satu sen pon tak gune. nak patah balik? jangan harap lah.Huhu.

Kepada perempuan, sekiranya kamu ingin mendapat lelaki yang mencipta syurga akhirat untuk kamu, kamu kene persiapkan diri kamu untuk ke jalan itu. Jaga diri, jaga agama.. insyaAllah, janji Allah.. kite akan mendapat suami yang sekufu dengan kite. sekufu di sini bukan bermaksud sekufu dari segi taraf pendidikan, taraf kewarganeraan atau pon taraf perkahwinan. Tapi taraf keimanan. Sekiranya kamu mahu lelaki yang mampu mendidik kamu dalam agama.. kamu kene bersedia, buka kan hati.. bawa diri ke jalan kebaikan. Baru Allah permudahkan jalan. Wallahualam.

K sampai sini dulu. Bai.

Wednesday, December 21, 2011

Mencari salah

Assalamualaikum

hai..

Pagi ni kerie akui kerie bangun tanpa rase girang di hati. tanpa rase gembira malahan rase teruja suda tiada lagi. sungguh menghampakan. skang ni kerie suda berada dalam hari-hari terakhir berpracticum di hukm. Semakin nak habis, semakin malas. dulu mse mule-mule pegi keje, kerie bangun seawal jam 5 pagi. makin lame, berganjak ke 5.30, kemudian 5.45, kemudian 6 pagi dan yang terbaru kerie bangun pukul 6.15. tapi still maintain mase ketibaan kat hukm masih tepat pada waktu yang ditetapkan. cuma penampilan kerie semakin biase-biase aje. Bile bangun lambat da tentu takde mase nak make up, takde mase nak iron baju dan takde mase nak pakai accessories di tangan atau dikaki serta di gigi. semuanye nampak dull je.. lame derr.. lame. hehe. Kerie main sebat mane2 baju yg takyah iron, mane2 shawl yg takyah iron. sementelaah kerie bersiap sedia mase untuk pegi kerja, kerie sering terpk pk nak beli tambah shawl yang takyah iron banyak-banyak sebab ia senang mudah dan cantik. heeee... :P

Macam da lari topik plak da perenggan atas tu. Ni kerie nak story pasal cari mencari harta karun kesalahan orang lain. Yelah.. mencari kesalahan orang lain adalah perbuatan yang termudah dan terbest bagi setengah manuusia di muka bumi ni. tapi bagi kerie, ade 3 level. ade yang easy, medium n hard. hehe. kerie sangat susah nak temukan kesalahan orang yang kerie syg. kalo syg terus jadi buta. huh. salah pon senang2 je kerie maafkan. adakah itu sikap mulia atau murah? :( ala.....


Sebenarnye kerie nak ckp pasal mencari kesalahan ni sebab kerie rase sedih dan terkilan bila ade orang di keliling kerie mengharap kerie menjadi lebih dari sekadar diri ini. Kerie ni manusia biase, ade salah silap. bukanye malaikat. kenape mesti dicari, digali dan dihighlight kesalahan kerie sampai satu kebaikan pon tak nampak. why why??? tak adil kan kalo macam ni. hmm... Disebabkan kerie boleh berubah, dan mahu berubah menjadi lebih baik. ok lah.. kerie terima teguran tu kalo ia memang untuk kebaikan kerie. kerie cube sedaya upaya. tapi kerie nak bgtau satu je. kerie memang rimas dengan orang kuat complain. sheeeshhhh!!!

tu je lah. sekadar luahan hati yang penat mengkaji diri. k bai.

Monday, December 19, 2011

My Cousin's Wedding

Assalamualaikum

Hai

Baru-baru ni iaitu 17 December 2011 bersamaan dengan hari sabtu, kerie telah pegi wedding cousin kerie kat hotel the summit, USJ 1. Well.. wedding kalo buat kat hotel, memang lah mcm kuda ku gagah belari. Eh bukan. Salah. Pembetulan, wedding kalo buat kat hotel, mesti lah gah dan gempak majlis nye kan? Family yang sebelah ayah kerie, sumenye suke buat wedding kat hotel atau pon dewan yang gilang gemilang. Maklumlah orang "berada" di mana-mana saje.. Kerie ni orang biase-biase je. mungkin wedding kerie suatu hari nnt bukan dibuat di hotel, tapi dibuat tempat yang lagi best dari hotel. mane tau kan. ape pon setiap orang ade perkahwinan idaman. nak buat gempak-gempak, tak salah. tapi jangan sampai sambutan perkahwinan yang sunat tu jadi haram sebab da terlampau over dan termasuk unsur-unsur haram di dalamnya. yang penting, kite merai kanya dengan penuh kesyukuran dan keberkatan dari Allah. Belanje kawen anak ribu riban, tapi tak sedar masih ramai saudara seislam kat luar sane berlapar perut tak makan berhari2 sebab kemiskinan. Esok kat akhirat tu nak kene jawab tu. Pepandai lah ye korang ek.

Kerie n adik kerie di hari kejadian

Groom n bride. 
Bunga yang kerie culik di hari kejadian. Kononye nak amik berkat. 

Lastly, congrats to my cousin. Mohd Arif bin Jamil. berkahwin dengan sis Mardiana. Semoga perkahwinan bahagia hingga ke akhir hayat didunia dan akhirat. InsyaAllah. Barakallah.

Ni pon namenye amik berkat kate orang. :P

Ok tata.

Sunday, December 18, 2011

Jom mengumpat Lola

Assalamualaikum

hai

Selemat berhujung minggu

pagi-pagi semalam lagi baba da sampai dari terengganu sebab malam tadi ade my cousin punye wedding reception. sementelaah itu, ayah kerie telah ajak kerie bersarapan pagi di cafe mahalah/hostel kerie. Mase tengah bersarapan,  baba cerita pasal kucing-kucing kesayangan kerie kat rumah. terus rase rindu kat diorang. uwwaaa... nak balik, nak gomoi kucing, nak balik, nak cium kucing, nak balik, nak main dengan kucing, nak balik nak amik gambar kucing. sungguh banyak aktiviti yang boleh dimanfaat kan dengan kucing. semua ni boleh jadi therapy kat diri sendiri yang sedang dirundung stress akibat thesis dan kerja lain yang melunggun-lunggun kat uia ni. huhu.

Semalam kerie pegi wedding cousin kerie. tapi tu kerie nak story next entry. entry ni semalam kerie da kepam. nak post, tapi connection internet macam tak bape nak bagus. so tak terpost la.

lam entry ni kerie nak tunjuk gambar kucing kerie yang tercomel, dan terpaling spoiled skali dalam rumah tu. dia teramat la manja, teramat lah mengade-ngade, tapi sebab kan dia comel sangat.. kitorang pon memanjakan dia tahap yang maximum. dia ni ade kerenah dia sendiri. Dia nak makan kat meja makan skali dengan kitorang sambil berteleku kat atas meja tunggu orang bagi makanan. dan dia ade kerusi sendiri kat meja makan tu iaitu kat sebelah kerusi baba kerie. ba sangat-sangat memanje kan dia ok. Dia adalah kucing pemalas, tido dan bangun dan makan, itu adalah kerja nya. tapi dia sangat penyayang dengan kucing-kucing lain. dia tak kisah share tempat n makanan dengan kucing lain. tapi dengan manusia.. memang terus dia buat muka. belagak kan? Dia nak makan sama mcm manusia makan. kalo kite makan roti letak butter, jam or kaya, dia pon nak. roti kosong dia tak layan. kalo kite makan nasi goreng ade sayur, ade telur. dia pon nak, nasi kosong dia tak layan. dia siap tengok dalam pinggan kite ape ade, ape yang masuk dalam mulut kite, n ape yang kite sapu atas roti mase makan. dia nak exactly mcm manusia mkn. tsk tsk tsk..

name kucing kerie ni lola...ni ha dia.

comelkan?muke mengade n belagak. gambar ni kerie curi kat hp baba. he..
ok da habis da cite pasal lola. tak boleh cite bebanyak, nnt dia perasan. he.. dia kan kalo kitorang tgh cite pasal keletah dia kat umah, dan dan lah dia datang kat kitorang duduk skali join kitorang bersembang. mcm faham faham plak orang tgh cite pasal dia. haihhhh lola!!! comelnye. dah dah. stop. nnt kerie mati kegeraman plak duk asyik cite pasal dia. heee... k bai.

van bentuk kucing ni pon comel gile. eee.. nak nangis tengok sebab da geram sangat. huhu..
P/s: harap maaf kepada orang yang tak faham entry kerie kali ni. hanya orang yang obses pada kucing saje yang memahami situasi kerie. hehe. k bai lagi skali. :P

Friday, December 16, 2011

Pengajaran itu tanda kasih sayang Allah

Assalamualaikum

hai
Kerie ni walaupon seorang yang menuntut ilmu psychology, ade mase kerie down, ade mase mood swing, ade mase bertindak nakal dan buas.. hei.. tsk tsk tsk. tak dapat nak dibendung nampaknye. cume, hari ni kerie telah mendapat pengajaran diatas kenakalan yang kerie lakukan. mase dapat pengajaran tu, terus istighfar bebanyak sebut name Allah. Hmm.. kite selalu pentingkan dosa besar tanpa sedari kite da buat dosa kecil yang makin lame makin jadi tabiat malahan habitat kepada kite. Ya Allah.. ampunkan lah aku!! :'( (Nangis ni..)

Sungguh pon kerie tdk mendedahkan ape kesalahan kerie tapi kerie termalu sendiri. ia bukanye besar.. tak besar pon. tapi ye lah.. kerie tau Tuhan tu sayangkan semua hambaNya, jadi Dia beri kan pengajaran. Alhamdulillah. Bile diberi pengajaran sebegini.. mula-mula kerie rase down n down n down.. tapi yelah.. itu Allah nak ajar kite. Kerie terus istighfar dan sebut name Allah. Terus dalam otak kerie terlintas ayat sebegini "Kite memang tidak akan terlepas dari melakukan kesalahan, tapi kite tidak bolah putus asa dan berhenti berusaha untuk menjadi org yang lebih baik" yup.. ayat nmpk simple.. tapi, maksud dia sangat sukar dicapai dan ia merupakan cabaran buat kite sebagai hamba Allah yang ditakdirkan untuk hidup di dunia. So melakukan kesalahan adalah normal, tdk sedar yang kite melakukan kesalahan adalah abnormal.  Bila dapat pengajaran dari Allah, hargai la ia. jangan toleh belakang lagi, berusaha untuk perbaiki diri. InsyaAllah ada jalan. :)

Senyum mampu mengubah mood kite. tak caya try lah.
Sampai sini saje. k bai.

Wednesday, December 14, 2011

Kerani nak jadi bos

Assalamualaikum

hai

Alhamdulillah.. da nak habis practicum da kerie. tinggal lagi 2 minggu. wowowo.. tak sabar. cepat la habis practicum, cepat lah siap thesis.. cepat lah grad. tak sabar nak keje, nak kawen.. hehe.. gatal betol. huh. ok lah ni nak cite, pasal pe'el orang kat sekitar kawasan terdekat kerie ni. Ade sorang kerani ni, amboi amboi.. tak padan dengan kerani, bukan la kerie nak merendah-rendahkan kerani. kerani pon pekerjaan yang mulia jugek, halal. takde kehinaan pon. tapi.. kerie nak cakap pasal respect.. kalo kite kerani, kte kene lah respect orang yang pangkat lebih tinggi dari kite, sbb kalo dalam bidang kerie ni, orang yang pangkat lebih tinggi tu adalah orang yang lebih berilmu dari kite. amboi sedap2 dia tengking-tengking, arah arah.. dia ingat dia ape?

Kerie ni memang lah cume student praktikal je.. tapi tak bermakne ko kerani lebih hebat dari aku. tak tak.. kitorang sume respect dia, cakap dengan dia baik-baik.. tapi dia tu yang agak psychosis.. tak pasal-pasal sakit hati dengan orang. sampai kan orang yang tak bersalah jadi mangsa. huhu. awk tu cume kerani, yang mengamuk2 mengeluh kerja banyak smpi tak boleh nak berjalan sikit panggil kitorang bile ade patient apesal? bukanye jauh pon kak. takkan la psychologist nak kene duduk kat depan counter plak tunggu patient dtg? huh. kecoh ar...

Entry ni memang entry panas sebab kerie memang panas hati dengan kerani tu.. hmm.. sungguh pon begitu, kerie buat tak layan je. biase lah, kerie faham perangai orang yang ade personality disorder ni. Sebagai psychologist kite kene bertindak dengan cara yang paling efektif. kalo kite layan kan onar yang dia buat tu, memang same lah kite dengan dia yang sememangnye ade disorder. So peace yo!!

Sampai sini je cite kerie. bai.

Tuesday, December 13, 2011

Ke Perok ler kite..

Assalamualaikum

hai..

Selamat hari ulangtahun kelahiran kepada sultan selangor. semoga umur baginda dipanjangkan dan dimurahkan rezeki. Tapi.. sungguhpon kerie telah dilahirkan di selangor. kerie telah berpraktikum di kl. oleh itu kerie tak dapat cuti umum sempena birthday sultan selangor. :( sungguh membazir kerie menjadi anak kelahiran selangor. huhuhu..

Hari minggu yang lepas kerie telah merayau ke Perak, melawat kakak kerie. Sempena da pegi perak kitorang pon berkeputusan berjalan-jalan ke cameron highland sambil menikmati keindahan ladang teh, kesedapan dan keenakan strawberry serta kenyamanan udara kat sane. Perjalanan nak ke cameron highland tu tak menyeronokkan sebab bersimpang siur dan bengkang bengkok. huhu.. sangat memual kan ok. tapi ape pon. bile da sampai kat atas tu rase lega sikit. sebab udara dia sangat nyaman ditambah lagi dengan cuaca yang sejuk. Sebenarnye takde ape sgt pon kat cameron tu, same la macam kat genting. hmm.. kerie rase best lagi pegi Pangkor. ha.. ape pon.. tak kisah, best tak best, janji da penah sampai dan da menikmati keindahan ciptaan Allah di tempat-tempat yang berbeza. Alhamdulillah. :)

More story n gambar mase jalan-jalan cameron dan perak boleh melawat kat sini

Gambar semalam, mase nak balik kerja.
Bai.

Thursday, December 8, 2011

HIDAYAH ITU MILIK ALLAH..

Assalamualaikum

hai..

ehe.. kerie nak bercakap sikit pasal agama boleh? err.. kerie tau kerie ade upload gmbr lam fb, kerie letak gambar lam blog n kerie bukan ustazah. tapi.. kerie nak cakap jugak. well.. kerie nak ckp ringkas je. sikit je tak banyak. pasal hidayah Allah. Ya.. setiap dari kite ni tak semua dapat rasa seperti para wali merasa, tak dapat rasa seperti para alim ulama' rasa. sebab.. hidayah Allah ini bergantung jauh mana Allah nak ia sampai dalam lubuk hati kite. Hidayah ni disampaikan dalam bermacam-macam bentuk. ada orang selepas bunuh 100 orang pon masih diberi hidayah oleh Allah, dan akhirnya mati dalam keimanan. Ada orang da berzina, da minum arak, da berjudi.. tapi masih sampai hidayah Allah kpd mereka. malahan mereka menjadi lebih baik, lebih yakin dengan Allah, iman mereka teguh dan tak goyah.

Tapi ade orang, dari kecik dijage diri dgn baik, tak pernah melaku kan dosa besar, buat ibadat bersungguh-sungguh tapi hidayah yang satu itu, iaitu nikmat cinta pada yang Esa tidak dapat dirasai. dia mungkin buat sebab tau hukum Allah, sebab tau dia beragama islam, dapat pahala buat amal ibadat. kene seksa kalo buat dosa. tapi hatinya, kite belom tau same ada mampu berpegang teguh 100% pada Allah atau tidak.

Ada jugak, hidayah terpampang depan mata, tapi dibiarkan.. tidak diendah. disebut name Allah, tetapi tidak merase dan memahami makna disebalik apa yang disebut. sebab tu, ade orang tengah buat maksiat pon, tak segan silu sebut nama Allah. ya Allah... kerie pon kadang-kadang ade begitu. ampun ya Allah. Kerie sangat tak bersetuju bile orang menghalal kan perbuatanya dengan berkata, nak wat camne, aku tak dapat hidayah lagi. ha.. tu sebenarnye macam menyalahkan Allah plak. kalo ko jawab macam tu pon bukan boleh selamat kan ko dari hukuman Allah. tetap kene balon jugek beb. Memang hidayah itu hak milik Allah, tapi Allah tu kan maha pengasih, penyayang, pemurah. tak pernah Dia kedekut nak memberi kepada hambaNya. kalo betol kite nak hidayah dari Allah, setiap kali kite solat, kite bace fatihah mintak hidayah dari Nya.. dan sebab tu solat dapat menghindarkan diri kite dari perbuatan keji dan mungkar. kalo korang rase perbuatan mungkar korang tu tak kurang-kurang jugek laupon da solat, renung-renungkan lah.. ade ler salah mane2 tu. jangan putus asa, berusaha lagi. ok..? :)

Jadi tu je tazkirah kerie hari ni. bersyukur lah kite bile ditimpa kesusahan, kerana bagi orang beriman kesusahan itu adalah nikmat, kesusahan itu adalah kasih sayang Allah. :) Wallahua'lam.

Wednesday, December 7, 2011

Tak pegi keje.Kawen.Ilmiah.Hiburan.

Assalamualaikum

hai

Hari ni kerie tak pegi practicum/kerja sebab kerie penat. malas. dan tak larat bangun pagi. hahaha.. sukati mak bapak ko je. kang supervisor bagi markah tak lulus baru nak nangis. tak lah. kerie bukan malas walaupon ade sikit-sikit, kerie bukan penat walaupon memang penat sebab semalam lepas keje terus pegi tengok twilight breaking dawn, kerie bukan tak larat bangun sebab kerie memang da celik mata seawal 5.30 pagi tapi syg nak tinggal kan bantal. bukan bukan bukan.. semua tu bukan penyebab kerie tak pegi keje hari ni. kerie tak pegi keje sebab kerie diserang sakit perut akibat angin berlebihan di dalam perut. sampai rase tak boleh nak bangun. ha. munasabah tak alasan kerie? bukan kerie sengaje, tak sengaje. jadi jangan fail kan kerie. kerie nak convo tahun depan. :(

Ok k k.. sebenarnye tujuan asal entry ni bukanye nak sgt cite pasal tak pegi keje malahan kerie nak cite kerie pegi kenduri kawen kawan kerie kat kuantan. orang yang same yang kerie citekan kat entry yang lepas. kali ni yang belah laki punye. macam biase, kerie tetap nak menyibuk menganto pengantin. hahaha. ape pon majlis nye sederhana tapi ok lah. biase la belah lelaki biasenye buat simple simple je. yang pompuan biasenye over meriah dan gah. hee.. biase la perempuan kan bernafsu serakah terhadap kecantikan dan keindahan. hehe. Cite yang menariknye mase wedding kawan kerie ni, yang si pengantin lelaki ni punye tanjak telah tertinggal kat rumah pengantin perempuan di Bentong. Last last si pengantin lelaki tidak bertanjak tetapi bersongkok. kesian dia. mcm cacat sikit. tapi takpe, still maintain gaya kepahlawanan melayu. he... ape pon, alhamdulillah.. semuanye sudah selesai. kerie jugak yang tak selesai selesai.

tengok tu pengantin laki bersongkok. kalo bertanjak mesti lagi kacak.
Time ni kerie teman kaum pengantin pegi photoshoot kat pantai sepat. kuantan..
Usai cerite tentang kenduri. cite pasal lain plk. boleh? Hari isnin ritu, 5hb 12 2011, kerie pegi satu workshop on plagiarism. speaker dia ialah professor yang sangat funny org nye, baik dan tak kedekut markah, hehe.. namenye prof. rashid moten. best lecture dia hari tu. banyak benda yang kitorang pelajari. Biaselah.. kitorang kan dlm proses membuat thesis/ research. so kene particular dengan benda-benda camni. :) Alhamdulillah dpt attend workshop mcm ni.

"PLAGIARIZING IS AN ACT OF STEALING!! DON'T DO IT" 
So no copy paste assignment yer. huh sungguh tak berkualiti.
alhamdulillah mase degree dulu, kerie da diajar untuk tidak buat copy paste assignment
sbb kitorang da diajar buat assignment format APA for academic writing. :)

Setelah habis cite ilmiah, hari semalam, selepas balik keje kerie pegi berhibur menonton twilight breaking dawn. citenye macam slow. tapi kerie suke. sebab bella mengandung anak edward. hahaha.. boleh tak? oke.. jacob serious hensem rase cam nak nangis tapi tak nangis pon, baru rase je. and then yang lain tu bese bese je. Sape yang tak mengikuti cite ni dari yang first punye n tak minat pasangan cullen bella, mmg tak suke cite ni. ombak rindu lagi best. hehe. ok la tanak buat review pon pasal twilight breaking dawn. ramai yang da buat. kerie malas. k da. sini saje cite kerie. bai.

Sangat sweet.. baby diorang da la comelssss.. :P

Friday, December 2, 2011

Movie review: Ombak Rindu

Assalamualaikum

hai..

Salam Jumaat

Cube tgok tajuk cube cube... ombak rindu woo.. hehe. semalam kerie da pegi menonton. jangan jeles. hari petame da tak menyempat pegi serbu panggung sambil mengendeng pop corn satu balang beso.. sungguh excited. nak tau nape kerie begitu teruje? adakah sebab aaron aziz semate2..? oh tidak. memang la si aaron tu ensem tahap suami orang. tapi.. kerie tak berminat dengan ketampanan beliau. kerie cume berminat dengan cite ombak rindu sebab karya dia diadaptasikan dari novel fames ames ombak rindu. yang menjadi kegilaan remaje sebaya kerie ketika awal tahun 2000. 




Overall ceritenye adalah tahap terbaik. sangat pandai mempermainkan emosi kerie sampai nangis-nangis lap kat lengan baju cik bedah yang tengah khusyuk sedut air sropp sropp mase hari kejadian. sib baik dia khusyuk sedut air fanta tu. kalo tak mesti dia sedar kerie da lap hingus kat baju dia. cik bedah cuci baju pakai softlan, minyak wangi ditabur nye 4 gelen.. takde la busuk baju beliau. sbb tu sesuai dijadikan sapu tangan di kala terdesak. hehe..

Pelakon cite ombak rindu ni kire bagus jugak lah. Maya karin rupenye sangat sesuai jadi watak izzah. bile dia buat muke innocent tu.. amat la jadi dan menyentuh perasaan. ditambah lagu latar macam nak menikam-nikam kalbu. Aaron aziz memang la no doubt dia punye lakonan sungguh bagus. :D. lisa surihani pon ok lah tapi suara dia marah tu n gaya dia tu, tak cukup buat kerie jadi annoying kat dia. maybe sebab muke dia tu da comel sangat. hehe.

Overall kerie bagi 4 bintang setengah untuk cite ombak rindu. cite dia memang best. tapi kerie tak suke adegan keterlaluan yang dipaparkan sampai kerie rase muke kerie tebal bile kerie tengok adegan terbabit membuatkan kerie tertunduk malu.



Setakat ni je review kerie untuk ombak rindu. Pegi lah menonton sebab memang berbaloi pon pegi tengok kat cinema. hmm.. k bai.

Thursday, December 1, 2011

Therapy for therapists

Assalamualaikum

hai

Hari ni kerie bawak patient menjalani activity dengan occupational therapist kat community psychiatry HUKM. kali ni kitorang buat art therapy dengan patient yang ade social anxiety. yang menariknye, last-last bukan patient yang excited buat aktiviti tu, tp kitorang yang terlebih excited. maklum lah art is actually a good therapy not only for people with disorder but also with normal people. hehe.. so ape lagi, amik kesempatan la kan. :D

Tengok tu kerie n aisyah.. bukan main khusyuk enko...

Ini lah hasil kerja tangan kitorang. termasuk yang patients buat skali. Creative kan? hehe

Ok la, tak boleh tulis pepajang. kerie kene conduct group therapy for social skills jap g. so bai.. :)

Tuesday, November 29, 2011

Selamat Kawen My bff

Assalamualaikum

Hai sahabat..

Hehe.. hari ni entry ceria iaitu entry ucap congrats to my bff yang baru saje melangsungkan perkahwinan beliau baru-baru ni bentong, pahang. akad nikah telah berlangsung pada 25/11/2011 iaitu pada waktu selepas asar. dengan sekali lafaz beliau telah bertukar menjadi wife kepada faizal bin mohd yang merupakan kawan kerie jugak. Pada 26/11/2011 iaitu bersamaan dengan hari sabtu, jamuan harijadi sanding bersanding telah dilangsung kan. Kerie telah pegi ke bentong dari hari jumaat. tepat2 sebelom si puan mahirah tu menikah kerie da sampai. Mase majlis terbabit kerie tak pasal-pasal jadi bidan terjun sebagai photographer. tapi takpe, kerie mangambik gambo je, yang mengedit nnt si angah mahirah..

Dikesempatan ini, kerie nak ucap kan tahniah kepada kawan kerie mahirah zainal dan faizal mohd. Semoga perkahwinan mereka kekal sehingga ke syurga abadi. InsyaAllah. Kerie sangat happy bagi pihak diorang. Da lame wooo diorang ni bercinta.Akhirnye alhamdulillah jodoh berpihak kepada mereka. ehehe.. yelah setiap seorang pada kite ade jalan jodoh tersendiri.


ok lah sampai di sini saje update kerie kali ni. Bai

Monday, November 28, 2011

Kisah sedih dan menyayat hati.

Assalamualaikum

hai..

wahhh.. da lamenye kerie tak jenguk blog, tak update blog dan juge tak berblogwalking sebab kerie agak busy sejak akhir-akhir ni.

kali ni kerie nak cite pasal baby meow kat hostel kerie. satu kejadian yang sangat menyedihkan telah berlaku. pagi ahad yang lalu kerie bangun untuk solat subuh, kerie ternampak sekujur tubuh kaku baby meow terbaring kat tengah laman kat hostel kerie. belakang badan dia da tersiat kulit nye. dia da mati... sedih sgt. malam sebelom tu kerie siap main-main dengan dia. pernah selamatkan diorang dari hujan, sejuk dan letak kan diorang kat tempat selamat. tapi mama dia degil, suke sangat letak anak dia kat tempat bukan-bukan. tempat yang tak selamat. :( bukanye sekor yang kene bunuh dek anjing tak bergune tu, malahan dua ekor. uwwwaa.. terus menitik air mate kerie mase tu. tak suke betol tengok kejadian seperti ini berlaku. :(

k la tu je nak cite. bai.

Monday, November 21, 2011

Main make up make up.

Assalamualaikum

hai..

sebenarnye terlalu bnyk nak cakap. tapi tak terkate-kate sebab kite punye team jaguh terhebat, wira2 negara, harimau malaya menang woo semalam. padan muke si indon. huhu. belagak tahap sombong bodoh. bikin panas hati je bile pk perangai diorang ni. buat onar kat negara sendiri, kat negara orang pon same. tak sedar orang  bagi tempat tumpangan. huh. haih.. potong mood betol kalo pk sikap sehelintir org indon ni. huhu.. tapi tak kisah la orang mane pon, mesti ade sikap yang bukan-bukan yang buat kite tak suke. bese la da name pon manusia..

ok. entry kali ni nak cite aktiviti yang membosan kan kerie yang telah kerie laku kan pada hari ahad lalu. ha.. kerie main make up make up. haha.. sebab takde sape nak ajak kerie kua dan bersuka ria. kerie telah buat eksperimen menggunakan muke sendiri sebagai subjek. bukan ape, kerie baru beli alat make up baru. tu yang bersemangat nak test kat muke sendiri. kerie ni sebenarnye bile kua, pegi keje ke, melawat teman ke, ape ke.. takde la jenis make up tebal. tapi kerie tak tau nape kerie suke alat make up. rasenye perempuan punye kehendak tu memang menggebu-gebu lah.. faktor genetik ni. haha.. sukati ko je kerie buat assumption kan.

lepas da make up2 diri sendiri, wajib la amik gambar. kalo tak membazir je ko tepek kat muke ko, pastu terus basuh balik. ye dak?

ini first time kerie buat teknik shading. hehe.. saje je nak test. takde keje kerie nak kua make up beria mcm ni. ingat ape?
kerie menggunakan eye shadow revlon, gel eye liner from silky girl, shading from revlon jugak, foundation bb cream silky girl, two way foundation powder bb silky girl, mascara revlon, lipstick maybeliene watershine. kening takde pakai pape. original recipe 
gambar memang tak cantik coz kerie gune cam cap bb
K da.. tu je cerite kerie. nnt ade cite lain lagi kerie nak share. k.. bai.

P/s: ohh.. lupe i nak cakap tahniah kat team harimau malaya. memang bgs pencapaian malaysia. CONGRATS Malaysians!!!

Sunday, November 20, 2011

Buah hati ku

Assalamualaikum


hai..

Sape nak tengok buah hati kerie. dia tersangat lah comel. skang tgh rindu banget same dia. tapi dia jauh. kat umah kerie. hehe. sape dia? tak lain tak bukan kucing kerie lah, name dia molly. 

Molly suke panjat pagar pintu dapur kat umah kerie. level yang paling ats plk tu. dia lepak situ sampai puas and then baru dia terhegeh-hegeh turun
Kerie memang peminat kucing yang tegar tanpa alasan. dari kecik memang suke kucing n ayah kerie keje nye kutip kucing kat tepi jalan, dan sementelaah itu tugas kerie kejenye jage kucing dan bagi makan kucing. akan tetapi, kucing2 yang tepi jalan tu besenye takde la sampai kerie bawak msk rumah. sbb mak kerie tak bagi. kerie pon mase tu kecik lagi, takde lah feel atau touching2 sgt bile kucing tu ilang. Namun pada usia kerie 8 tahun, ayh kerie telah membawa pulang seekor baby meow parsi yang sgt comel tahap nak gunting2 rambut sebab kalo tarik sakit. Ha.. mase tu memang dunia kerie adalah kucing, kucing dan kucing. kerie la yang jage, bagi makan, cuci sangkar dia termasuk cuci dia punye poo poo... tapi kerie tak kisah sebab da memang suke kucing. tak berapa lame, ayah kerie bawak plak baby meow baru yang berumur 5 bulan tapi yg ni jantan punye. sampai besar kitorang letak diorang sesame. kerie mase tu kecik lg, mane tau psl kucing mengawan ke tak ke.. last2 sedar2 pagi tu kerie nak bagi makan n cuci najis dia, meow kerie tu beranak. memang happy gile mase tu. baby dia sume comel tahap nak bunuh diri. huhu.. dan sejak dari tu, sampai skang umah kerie masih ade kucing, macam menternak pon ade lah. skang kat umah ade 14 ekor. ade parsi n kampung.

so.. main point entry ni adalah. kerie suke kucing. k bai.

Thursday, November 17, 2011

"Cantik itu subjektif"

Assalamualaikum 

hai,

Tengok tajuk mcm common je. borriing!!!! beb beb beb. lek lu. belom bace jgn main tuduh2 je. tak baik la.kerie nak cite psl kecantikkan ni. yelah.. semua ciptaan Allah adalah cantik sbb Allah tu maha cantik. so.. kite kene kurang kan mengatekan org. cthnye, ade budak pompuan yang suke upload gambar lam fb, patu ramai comment gambar dia kate, wow gojes nye u.. wow cantik. aww.. betambah slim dan sweet la u ni. kite pon telek punye telek punye telek.. err.. bese je bagi aku. takde la cun mane. ha.. itu lebih baik disimpan dlm hati dan dimusnahkan dengan istighfar dan start buat cognitive restructuring kat diri sendiri. kate kat diri sndiri.. "kecantikkan itu adalah subjektif bukan hak kite untuk menilai. buruk ke cantik kan, itu adalah kejadian Allah. kalo aku kutuk dia, maknenye aku kutuk tuhan aku sendiri " ha.. kan bgs mcm tu. sungguh pon susah untuk terapkan amalan mcm ni tapi kite kene cube dan ade kesedaran dalam diri.

Dalam fb ni, kite boleh dapat mcm2, pujian dan juga cacian. Ye lah, kadang-kadang ade budak2 lam fb ni suke perasan terlebih jugek, upload gambar taruk caption macam dia la wanita yang terindah dalam dunia, cara yang terbaik, kite tegur dia dengan cara halus dan berhikmah. tapi kalo da memang dia tu mmg da ade  narcissistic personality disorder, nak buat camne, kasi lu menang aje. kalo mls nak layan, remove je dia dari friendlist atau pon hide dia dari newsfeed kite.

oke, perenggan2 bawah ni cam da lari topik..tp bce je lah. ade isi penting.

Kite kene faham sesuatu, perempuan memang suke bergambar, memang kerie akui bukan la baik sangat pon tabiat tayang-tayang gambar lam fb ke blog ke. tapi bukanye dosa dia macam berzina ke melacur ke mencuri ke minum arak ke kan? lebih2 untuk perempuan bertudung yang cuma upload gambar aktiviti dia yang bukanye dalam aksi ghairah dan mengiurkan. jadi jangan la sampai perempuan yang suke upload gmbr ni dikatekan sampai takboleh cakap pasal agama. agak-agak la weh.

Manusia ni macam2. sebab kite ade hati la ia boleh jadi busuk, sakit hati dan hasad, manakala sebab kite ade akal la kite mula bersangka buruk sampai kan ape yang orang lain cakap kite mule menghukum dan mangadili. susah betol nak jaga hati ni, tak kire la hati sendiri ke hati org lain. Melalui perbuatan kite boleh buat hati orang jadi busuk, hasad dan bersangka buruk. jadi kite kene hati2.

Ayah kerie salu pesan kat kerie n anak2 perempuan dia yang lain "korang ni toksah la berhias lebih-lebih sangat, jangan bagi orang simpan dalam hati bile tengok kite, terutama sekali kalo org jadi sakit hati atau simpan hasad dengki kat kite. manusia ni kite tak tau hati diorang" memang amat bernas kenyataan ayah kerie. oh baba ji.. i love u. susah nak jumpe ayah yang boleh bagi nasihat2 bernas camni kat anak perempuan tau.

Sungguhpon begitu, kitorang yang perempuan2 ni masih lagi sukar untuk mengengkang tabiat berhias dan berdandan serta bergambar dan menguploadkanye dlm fb.. biase la perempuan, padahnye ko tanggung sendiri. kerie skang tgh berusaha untuk mengengkang amalan yang kureng memuaskan tu walaupon personally bagi kerie tak salah nak upload gambar sendiri lam fb or blog as long as gambar tu proper n tak beraksi gaya lucah. tp kerie tanak la buat hati org berpenyakit sbb kerie.

Bagi kerie lah, memang kesian bile perempuan bertudung tudung labuh tak labuh, bergambar dengan kwn2 atau saje2 bergambar sendiri di cop mcm2 oleh orang yang bajet diri sendiri da betol sgt. kalo ade yang betol tegur sebab tanak kaum muslimah ni digune2kan takpe. yang kerie takboleh terime smpi org kate, dengan gambar ni lelaki boleh masturbate bile tengok. ape kejadah? ni bkn saje memalukan perempuan tu, tapi nampak sgt lelaki skang morality rendah. Sadis betol. sebab tu yang jadi sampai baby pon boleh dirogol dan diliwat. ustat tak ustat same aje.

K lah sampai di sini saje. bai.

P/s: kepada bang lebai dan kakak2 ustazah diluar sane, jangan sibuk duk mengadili perangai org n cara org pakai tudung ke ape. tu ha.. masalah sosial kat malaysia ni setiap minggu meningkat kes nya. tak payah tunding jari, tapi same-same pikat hati manusia untuk ke arah kebaikan spy masalah ni boleh diselesai. korang duk label2 perempuan bertudung bermcam2 jenis buat ape, masalah sosial tak selesai2 jugak. jantan dok tengok porno duk belambak jugek termasuk bang lebai. tu la, jangan bnyk sgt tengok porno, perempuan pakai bju kurung besar gedabak pon da boleh dibayangkan bukan2. ha. spe suh..

Wednesday, November 16, 2011

Tiz zakiah kene bunuh

Assalamualaikum

hai..

Tengok tajuk.. gile sensasi minum air sarsi lah.

Hari khamis, spt biase kerie perlu menghadiri intake meeting. ketika meeting ini, kes-kes baru akan dibincangkan dan diagihkan. so hari ni psychologist belom dpt case tapi ade kemungkinan akan dapat. dan ketika meeting ini lah kami dalam unit psychiatry ni akan membincangkan kes patients yang unik serta menarik. kerie tak kesah sgt pasal bincang kes tu, yang penting pada hari khamis, rezeki murah sebab intake meeting dia provide makanan. makan smpi kenyang n tak perlu lunch pon.

Gambar kutip dari abg google. :P
so salah satu case yang dibincangkan ialah sorang patient yang ade hallucination and delusion telah dengan yakin membuat pengakuan that he has killed the actress named tiz zakiah. ha ko.. tak pasal2 tiz zakiah yang disebut oleh mental patient. kesian si kiah tu. dia tak bersalah pon. bile doc tanye, what's the prove that u killed her? he answered, u see, she never appears on tv recently n i know she died n i'm the killer. huhuhu.. sungguh berani kenyataan ini. tiz zakiah baik berhati2..ekeke... tak lah. patient ni just a kid tak silap kerie. n skang pon dia admitted kat ward. so memang tak betol kenyataan dia tu. peminat tiz zakiah jangan cuak plak. peace.

k lah tu je cite spontan hari khames kerie. :) bai.

Birthday Girl Photos: Liyana Hisham

Assalamualaikum

hai

Liyana Hisham.. happy birthday. ni dia bergambar dengan birthday present yang kerie bagi . :)

Liyana memang cantik. kerie jadi tenggelam di arus kemodenan bile bergambar dengan dia. -.-'
Ok bai

P/s: Happy birthday liyana hisham n congrats to finaz yunus for her new born baby boy. hehe.. hadiah baby nnt kerie bagi k..

Monday, November 14, 2011

Movie review: Immortals

Assalamualaikum

hai..

Woot woot...semalam kerie pegi tengok tv. eh..bukan bukan.. tengok movie. Ade dua pilihan cite yang nak ditonton sebenarnye, satu abuya n the 2nd one is immortals. tapi disebabkan kerie tepk kang jadi sakit hati je tengok cite abuya, yelah.. kadang-kadang penggiat filem malaysia ni nak buat cite berkaitan agama tapi akhirnye tak jadi lantas menyerlahkan kejahilan sendiri. buat kerie jadi asek nak membebel je nnt. hmm so kerie pon membuat keputusan tegok immortals. nak taknak, tukang teman kerie tu tengok jugek walaupon hati membuak-buak nak tengok abuya. hu~

Cite immortal ni berkaitan dengan hubungan roh abadi (immortals)/ tuhan dan roh yang akan mati (mortal) or manusia. cite ni memang mengarut sekali. berkaitan dengan zeus lah ape lah. memang sesat lagi menyesatkan akidah kalo tak kuat ilmu agama dan pegangan. huhu... setelah msk dlm cinema,15 minit cite bermula, terus rase menyesal. tak best ok. baik tengok cite tin tin. huh. menyesal tak berbau betol la.

Cite ni telah diarahkan oleh Tarsem Singh manakala pelakon-pelakon utama nya adalah Henry Cavill, Freida Pinto n Mickey Rourke Keseluruhan cite ni kerie bagi 2 bintang dari 5 bintang. hero dia kerie bagi 3 setengah bintang sebab hensem gak seposen dua n lakonan pon boleh tahan. heroin dia keling yg memang cun habis so kerie bagi 4 bintang suku, tambahan lagi dia berlakon pon ok lah. 2 bintang untuk mutu lakonan, 2 suku bintang untuk muke dia yang cun . Then org jahat dia kerie 5 bintang sebab memang jahat. ganas dan bengis. huhu..


Freida Pinto.. cantikkan?
Jadi kerie sarankan, kalo korang kaya duit menimbun-nimbun takpelah pegi menonton cite ni kat cinema. kalo korang stock cam kerie, nak makan pon jimat-jimat, tunggu setahun baru bleh dpt makan secret recipe.. elok la korang jangan membazir, daripada pilih cite ni, baik gune duit tu beli satu slice kek secret recipe, strawberry mashmallow cheese.. memang heaven. Sarananye download sendiri je cite ni kalo da nak tengok sangat.

Tamat. bai

Bukan retis pon ade org sudi edit kan gambar. :D

Assalamualaikum

hai..

Hari ni kerie nak tayang sesuatu. hehehe. tak lain tak bukan sesuatu itu adalah gambar lah. tu kan memang hobi kerie. kerie nk tayang gambar kerie yang telah diedit oleh salah seorang kawan fb kerie. hehe. kerie nak ucapkan terima kasih sebab edit kan gambar kerie walaupon kerie tak suh. rase cam retis plak tetibe ade org edit2 kan gambo. hehe.. Thanks to Aleesya Azly sbb edit kan gambar kerie. cantik. kerie memang tak pandai nak edit mcm tu. sebab kerie malas nk godam photoshop.

chan ni lah gambar nye. hehe.. kerie termenung ape tuh.. hoho.. :D
Thanks Aleesya!!
Tuje tujuan entry kerie. da habis. bai

Sunday, November 13, 2011

Liyana Hisham host safiyya picnic dengan siapa tu?

Assalamualaikum

hai..

selamat hari ahad kwn2, dan selamat malam jugek. tido nyenyak2 tau malam ni, besok suda mau keje, nnt tak puas plak tido pastu throw tantrum kat tempat keje. tak bagus tu. kene bermotivasi sikit ok. hehe.. kerie nak update sikit pasal aktiviti diri sendiri pada hari ni. tadi pagi kerie telah pegi picnic dengan kawan-kawan cantik kerie. mereka semua memang stock hosts tv je. mcm biase, liyana hisham wajib la ade, pengacara safiyya  tv9 tu. pastu finaz yunus tu pembace berita tv al-hijrah, skang beliau tgh cuti nak besalin.status beliau adalah mak buyung cantik skang ni. pastu shabana, dia host untk rancangan kampus dunia kat tv al-hijrah. Another 1 beautiful lady yg ade same ialah farina. ni blom jadi host ke ape lg. maybe lepas grad nnt jadi la kot. ade talent tu. hehehe. selebihnye adelah gentlemen2 yg merupakan suami si finaz dan jugek pasangan kpd kwn2 cantik kerie. tp kerie tak bawak pasangan tau. ehe...

kitorang pegi picnic ni kejap je sebab si ibu mengandung finaz kempunan sgt nak pegi picnic n mandi air terjun. tapi best jugak pegi situ. dapat gak la main air. kitorang pegi ulu yam. best.

alang2 da pegi picnic wajib la amik gambar. kalo tak amik gambar mau nye balik dengan kekecewaan di hati smpai kan sanggup nangis tonggeng2 n patah balik semate2 nak amik gambar. kesalan tu memang boleh jadi parah macam orang eksiden lori langgar bus. jangan main2. ha.

jom la tengok gambar dulu. jangan buang mase. tapi gambar sikit je. banyak kat farina sebab dia bawak slr.

Dua gadis di belakang tu adalah finaz n shabana dan dua lelaki tu saleh si suami finaz n beyta kepunyaan tutttt... sorry la gambar kecik. kerie amik gambar gune hp cikai cap bb. 

tu liyana, farina n kerie

farina n kerie, cameraman tu kepunyaan farina
selesai suda segmen tayang menayang gambar bermakne selesai jugak lah entry kerie pada kali ini. so  babai..

Saturday, November 12, 2011

I'm back!!!

Assalamualaikum

dan

Salam sejahtera.

Wahhhh.. rindu banget pada blog terchenta i ni.. rindu banget mau berblogwalking, jengah entry blogger2 yang lain. hehehe.. akhirnye dpt lagi menjenguk dan menconteng arang di blog sendiri dan juge org lain. Kerie baru balik dari kg. best woooo balik umah. makan memang banyak lah.. n no doubt skang body kerie da katang macam peninju antarabangsa.. tsk tsk tsk. Untuk pengetahuan rakan-rakan, kali ni kerie taboleh tayang gambar hari raya haji sbb kerie tak amik gambar pon pada ketika itu. kerie cume makan, makan dan makan sementelaah itu kerie amik gambar kucing, bagi makan kucing, gomoi kucing, bebel ngan mak kerie, pegi kedai dan sebagainye. sungguh sadis activity. demikian itu tade gambar raya haji. tak sempat nak tangkap.

ha..mase pegi kedai, kerie sempat tangkap gambar sbb kerie nk tengok muke kerie mcm mane bile pakai tudung ni. yelah.. salu pakai shawl je. ni tudung express, main tibai je bile nak pegi kedai dekat2

ha.. ni adalah salah satu gambar meow yang kerie amik. hehe.. ni je la keje kerie kt umah.. asek amik gambar kucing n main dengan kucing.
Rase sedih, pilu dan sayu apabile diri suda berade di KL. rindu rumah, rindu ummi, rindu nak makan banyak serta rindu pada kucing peliharaan. huhu. tapi apakandaya, cempedak da jadi nangka, kerie telah membesar bagaikan juara sehingga telah membebankan kerie dengan tanggungjawab yang memerlukan kerie berjauhan dengan rumah dan keluarga, ye.. memang menyayat hati. -..-'

Ini bukan gambar raya haji, ni mase semalam kerie nak kua pegi jalan2 dalam uia untuk membeli sedikit keperluan. 
Walaupon sedih berselubung pilu, kerie tetap berase happy disamping itu sbb kerie dapat meluangkan mase beblog dan berjalan2 singgah di blog org lain smbil mengomen. hehe.. best best. terubat sikit kesedihan di hati. sebenarnye kerie da sampai kl dari semalam lagi. tapi semalam kerie tak sempat nak beblog sebab ade urusan lain yang kene buat dulu. hmm... ape pon hari isnin da start practicum balik..dan ade beberape name patient yang da ade dlm appointment list kerie. waahhh.. kerie sile bermotivasi sikit oke!!!

k lah. tu je update dari kerie. bai.

Thursday, November 3, 2011

Tiada gambar hanya kate-kate

Assalamualaikum,

hai

Sedikit update today

hari ni iaitu pada ketika malam sebentar lagi, kerie akan pulang ke kampung halaman untuk beraya aidiladha. hehe.. sungguh teruja.. yeyeay. biase nye ketika berada di kampung kerie jarang-jarang update blog dan juga jarang-jarang jugek berblogwalking. demikian itu, jangan la kawan-kawan berase hampa kalo kerie tak jengah blog korang. kerie tak sengaje, kerie berada di kampung. harap korang sume memahami.

sebelom kerie menamatkan zaman bujang entry ni. elok lah kerie mengucapkan Selamat menyambut hari raya aidiladha kepada semua Muslims di seluruh dunia. dan yang sedang menunai kan ibadah haji, semoga dapat menyempurnakan ibadah haji dengan jayanya. Kali ni parents kwn2 kerie ade yang pegi haji. kawan kerie yang dimaksudkan adalah Liyana Hisham dan Finaz yunus. alhamdulillah.

ok lah..tu je. semoga perjalanan kerie, pulang ke kampung selamat dan baik-baik sayang aje

bai.

Wednesday, November 2, 2011

Gambarajah tanpa kate di hari rabu

Assalamualaikum


Setiap pagi minum nescafe. tapi tak sedar diri perut gastrik. makin teruk plak jadi nye. uhuh.
Ok bai.

Tuesday, November 1, 2011

Art therapy, 29/10/2011

Assalamualaikum

hai..

cube tengok tajuk.. menarik bukan? kerie telah mengembara untuk senaskah ilmu pada hari sabtu yang lalu dengan meng'attend'kan diri kerie ke art therapy session kat uiam yang tercinta. program terbabit telah dianjurkan oleh Intellectual Youth Club. Sangat berintelek kan kerie? hahaha.. Korang tau ke ape itu art therapy? err.. sebenarnye kerie malas nak cot cet cot cet pasal art therapy, motif entry ni nak tayang gambar je, tak lain tak bukan. hmm.. baik korang type art therapy kat google tuh then tekan search then korang akan dapat jawapan yang munasabah. boleh?

ok lah, walaupon kerie malas nak cite lebih pasal art therapy ni pebenda, kerie nak cite la pengalaman dan perasaan kerie untuk program sebegini. bagi kerie program ni sangat2 membantu kerie sebagai psychologist. selepas da tengok macam mana cara nak conduct art therapy ni, kerie terus bersegera hari senin semalam mengaplikasi kan art therapy kat patient kerie. sungguh berjaya dan terbukti keberkesananya. orang mungkin kate art therapy ni senang kepeh je. tapi tak... dia kene ade skill.. skill untuk meng'influence orang apabile kite conduct therapy itu sendiri. tak sume orang boleh mendengar arahan. so kite kena pandai handle beb. ehehh..

da.. kerie taknak lengah lengah segment tayang gambar sbb pasni kerie nak pegi makan coklat cadbury kegemaran kerie. da tak tahan rasenye untuk menikmati kelazatan beliau.

walaupon lukisan kerie tak semenggah.. tapi kerie puas hati dapat luahkan ape yang terpendam. ecehhh,,
Ok demikian lah. segmen tayang menayang satu gambar je kali ni. kerie khusyuk sangat menimba ilmu sampai lupa nak amik gambar. sile percaya oke! da. k bai. jangan kutuk lukisan kerie lelebih. jahit mulut tu kang baru tau. bai lagi skali. :P

Sunday, October 30, 2011

Diary dan kerie, tak perlu dipisahkan.

Assalamulaikum

hai..

Setelah dua tiga kali entry berbentuk perkembangan ilmiah, kali ni kerie nak buat entry yang tak ilmiah sangat lah. bosan la asik ilmiah je.. nnt takde life. ekekeke.. ok ok.

Kerie ni pompuan yang bajet dramatik, emotional lebih, jiwang-jiwang memang terer semulajadi, takyah bace buku text atau menuntut ilmu secara pertapaan. tak payah. kerie ni gadis yang sukeeeee sangat akan diary terutama yang comel-comel, dan fancy mency ni. Kerie tak suke lah diary terlalu Corporate, tak syok ok. tak comel. tapi kalo dapat free kerie belasah aje. Kerie dari kecik suke diary. drama queen la kate kan. kononye bile ade diary macam orang dewasa, macam lebih organize, macam lebih cool. tak tak sebenarnye bahaya ade diary ni. rahsia memang akan senang lenang terbongkar kepada kedua ibu bapa kite, adik beradik kite.. tak kurang jugak kepada sahabat handai jiran tetangga dan jugak kucing-kucing peliharaan kite. yang tu yang tak masyuk. Jadi, kerie telah berkeputusan untuk tidak menulis semua terlalu detail dalam diary kerie. kalo kerie tulis pon, ade secret language or perumpamaan yang hanya kerie memahami. eceehhhh... :D

Di kala usia melanjut layut dan gayut ini, kerie masih mempunyai diary sebab kerie masih tidak mampu untuk mengengkang hobi dan minat kerie terhadap diary dan notebook yang comel serta menyayat hati. tidak. tidak mampu. jadi.. kerie pon terpaksa menggunakan diary setelah kerie dengan sengaje nye terbeli begitu banyak diary dan jugak notebook yang boleh dibuat diary. Demikian itu kerie juga terpaksa serta kan segmen tayang menayang diary di dalam entry ini. mari lihat.

pling!!!!

chann!!! tu ha diary kerie. sikat n tam drive tu sebok jugak nak posing. kunci bilik kerie tu nangis2 nak masuk lam gambar je. Pen.. memang kerie yang request untk posing skali. nak nampak lagi dramatik. duit syiling sebab nak tunjuk sangat kepelajaran kerie sebab korek duit tabung di kala ketandusan duit. eheh
Dalam diary ni kerie tak buat luahan perasaan atau keluh kesah sendirian. kerie banyak amik quotation yang berguna yang kerie jumpa dan dicatatkan dalam diary ni. ade jugak sedikit sebanyak luahan perasaan, tapi sikit lah. yang banyak macam peringatan je lebih. maklum makin ganyut nye usia, makin suke kepada madah-madah berilmu dan tak kurang jugak madah berjiwang emas 21 karat..  sebagai contoh quotation yang kerie amik kat bawah ni, rase cam sweet je.. hehehe..

kan.. sweet kan? heee.. tak tahu la bagi korang kan. bagi kerie sweet la tu. huhu. ok dalam diary kerie memang mukesurat dia comel-comel oke. ade macam2 gambar. kerie tengok kerie pon geram. diary kulit hitam coklat biru tu ape ade.?calendar je lebih. tak bagus. ni sume ade. organizer pon ade. package. comel. mutu dan keunggulan.
jadi dengan itu baik kerie perabiskan entry ni. rase macam da panjang plak kerie tulis. ok bai.

Saturday, October 29, 2011

Talk on Somalia's crisis: challenges to peace, 25/11/2011

Assalamualaikum

hai...

Ade cite baru lagi lah. hehehe. Hari selasa yang lalu bersamaan dengan tarikh seperti di dalam tajuk entry ni, kerie pegi satu talk anjuran IMMU tentang somalia crisis. Semenjak kerie suda semakin menginjak kepada usia tua ni, kerie semakin suka kepada majlis ilmu. Kerie suke attend talk, suke membace dan suke melihat sesuatu yang boleh membuat kerie berfikir secara kreatif, kritis dan innovative. bagus bukan? jadi kalo nak menerapkan nilai2 macam ni, sile sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi dan tinggi dan tinggi. Bukan ape, bile korang da sambung belajar, nak tanak korang kene rajin gak.. supaya tak fail exam, supaya dapat jawab soalan si bijak pandai. so kite kene explore sendiri semua ilmu-ilmu yang ade. InsyaAllah.



Walaupon talk ni berkaitan dengan somalia yang tdk tergolong dalam komuniti Malaysia, tapi mereka ni sume adalah Muslims. Dan sebagai orang Islam, kite perlu mengambil tahu tentang saudara seislam.. kite bertanggungjawab atas sume tu.

Talk tersebut telah disampai kan oleh lecturers uia sendiri iatu Dr. Abdi Omer dan Dr Haryati Sharima Abdul Majid iaitu lecturer kerie sendiri. Alhamdulillah, i learn many new things from the talk. Now i know how the condition of Muslims in Somalia, who are they, what they have and i know that they have high spirit to gain knowledge, they still go to school even though they know that they might not be able to see their family again. They risk their life for knowledge. Tak macam kite, siap ponteng sekolah segala bagai.. huhu..

Dr. Abdi omer sedang berkate-kate
Ni lah dr.haryati. :)
Memang sayu, sedih tengok condition diorang. Dr. Haryati salah seorang sukarelawan Mercy Malaysia yang pergi melawat n menolong orang-orang kat Somalia baru-baru ni. Dia baru balik dari sane dalam 2 minggu lepas, so dia menceritakan experiences dia kat kitorang mase talk tu. Dr.haryati adalah salah seorang psychologist yang membantu diorang dalam menyediakan rawatan mental. cool kan? Selain Dr. haryati, sorang lagi clinical psychologist dari HUKM, Miss loh sit fong pon pegi jugak. :)

Ini adalah kerie ketika hari kejadian.
Ape yang kerie ingat dari talk tu, Dr.haryati cakap, seperti yang kite sume sedia tahu, Allah tidak akan membeban kan hambaNya dengan bebanan yang mereka tidak mampu tanggung. Yes.. bebanan di Somalia bukan bebanan mereka sahaja, ia adalah bebanan semua umat Islam di seluruh dunia. Umat Islam mampu tanggung bebanan itu sekiranya kite semua bersatu. InsyaAllah. So, Mercy Malaysia ade buat campaign untuk menderma text books kepada rakyat somalia. kalo kite tak mampu nak bagi duit, kite boleh dermakan text books kite yang kite da tak gune kepada mereka, sebab mereka ni sangat2 nak belajar dan sangat2 cintakan ilmu. kalo sesape nak derma boleh pm fb kerie k...

Sekian, sampai sini je. k bai.