My precious kitties

PitaPata Cat tickers

Thursday, February 9, 2012

Jodoh: Setiap orang ade bahagianya.

Assalamualaikum

Hai.

Selamat hari khamis semua. Khamis yang indah, kerie bangun dengan sifat kemalasan yang menggunung tinggi. Haih. tapi, tetap kerie gagahkan setiap urat-urat dan sendi-sendi serta otak-otak, chup, otak ade satu je.. ok.. untuk menggerakkan diri supaya membuat kerja yang terbengkalai tak siap-siap dari bulan lepas. Haih. apesal la penyakit malas ni tak boleh dilupuskan selame-lamenye dari dunia ni. hoh. Ok chup, kerie tanak cite pasal malas ke daun palas ke kasut jenama pallas ke. tak. kerie nak cite pasal jodoh. wahaha.. topik gatal nampaknye. :P

Ok.. move to the point. Sebenarnye kerie nak cite pasal jodoh ni bukan sebab kerie nak menyedapkan hati kerie ni yang tak kawen-kawen lagi sedangkan kawan-kawan lain sume da sibuk memboyotkan diri dengan anak di dalam dan luar kandungan. Bukan. Hmm... memang lah ade sedikit rase "wahh.. bestnye ade baby sendiri" bile tengok laki bini bermesra-mesraan diluar kawasan batasan, kerie ckp "untung lah dpt bermesra-mesraan seolah-olah dunia ni dorang yang punye" haihh.. statement memang nmpk cam dengki malahan cemburu. Hakikatnya semua tu memang best. Kawen, ade ank sendiri, ade family sendiri, ade tukang abis kan makanan bile makanan tak abis.. memang best sume tu. Tapiiiiiii... hidup single pon best jugak. Ekeke.. sape kate tak best? Kalo kite pandang Allah dalam hidup kite, memang kite rase best. Sebab orang yang sentiasa lihat pada Allah adalah orang bersyukur, orang yang bersyukur ni adalah orang yang paling bahagia.

Kenapa kerie kate single pon happy jugak??

1) sebab single ni buat kite rase muda. Hehe.. orang jumpe kite pon kate kite umur awal 20 an lagi. hehe. best ape. :P (pasan lebih.. sile muntah jangan benti selame 45 hari)

2) Sebab kite ade kebebasan, nak buat ape pon bole termasuk dalam beribadat. nak tido bangun lewat ke. da tido pastu bangun solat tahajud ke.. selesa. semua keputusan kite bleh buat sendiri.

3)Selagi masih single, maknenye kite masih ade peluang. peluang untuk menentukan siapa bakal imam kite. :P

4) Kerie rase best jadi single bile bersekedudukan dengan kwn2 perempuan kerie yang da kawen. :P taktau nape. :P Buat I rase special u know.

5) Bile da kawen badan senang naik. HuHu. suami nak makan, kite pon kene makan skali. pastu sedar-sedar badan da naik. :P


Sebenarnye bukan la kerie nak kate lebih baik takyah kawen dari kawen. Cume kerie nak kate, jangan ingat orang yang single ni sebagai orang yang tak happy. keperluan, pandangan dan pegangan setiap orang berbeza. tak same. Ade perempuan memang tak sabar nak kawen. Nak kawen awal. ditambah lagi dengan family memakse. Tapi family kerie bukan jenis yang pakse anak dia kawen awal. Ayah kerie pon tak penah tanya bila kerie nak kawen. Bila dia tau anak dia da ade yang berkenan di hati baru dia pesan, elok lah kawen terus,jangan couple-couple, wat dosa je. Ha.. camtu je. Ayah ngan mak kerie memang cooolllll... love them so much.

Kawen adalah perkara yang disukai Allah. Ia jugak ketentuan Allah. Pengaturan Allah tu sangat sempurna, jadi kerie ikut rentakNya. Apa yang Allah bagi kat kerie, kerie redha. Kerie tau apa yang kerie buat, sumenye tu pon kehendak Allah. Jadi tak perlu kelam kabut, tak perlu tergopoh gapah. Doa dan berserah. Kalo ade usaha dari kite pon, itupon dari Allah. So kawan-kawan, please don't said that I'm picky.. choosy or bla bla.. no. its all Allah's job. Just leave it to Allah. I don't ask for human being's love. I only want Allah's love. Setelah kerie berpengalaman mengenali beberapa lelaki yang bukan jodoh kerie. akhirnya kerie sampai kepada perasaan ini. Perasaan tenang dan yakin kepada Allah 100%.  Kerie tak heran sape-sape nak kawen dulu, even ex bf kerie pon kerie tak kesah. Kerie tau kerie ade bahagian kerie. Dan cukup happy dengan kurniaan Allah. Alhamdulillah.

Ok, tu je luahan kerie. Ape pon pernikahan adalah sesuatu yang mulia dan disukai Allah dan rasulNya. Bila sampai jodoh, bila Allah mengkehendaki ia terjadi, ia akan terjadi tak kira la lambat ke cepat ke, mengatasi segala perancangan kite sendiri. betol tak? Wallahualam.

1 comment:

akiss ferrero. said...

nice one. sy suka point no.3 :)