My precious kitties

PitaPata Cat tickers

Wednesday, August 17, 2011

Tips Tops untuk penggemar kucing.

Assalamualaikum 

hai lovely people

Ni kerie nak bagi tips cool untuk korang2 sume. Tips ini adalah memang ehsan dari kerie sendiri selaku peternak tegar kucing yang bejaya. kerie ni da ade pengalaman bela kucing lebih dari 10 tahun sbb kerie stat bela kucing dari umor kerie 8 tahun. dan skang umo kerie sudah menjangkau dua puluhan.. ye.. begitu lama pengalaman kerie. nmpk nye ia sgt berharga.

Kerie rase korang sume da tau kan kerie ni suke binatang tapi paling suke kucing la..(bile mse ntah orang tau, pasan lebih) Kucing ni bole buat kerie feel semacam. kalo tengok diorang tido ni, comel tahap melampau sampai buat kerie jadi sayu bayu ikan puyu melihat mereka.. Bila diorang mengiau sambil memandang dalam2 mata kerie.. wahhh.. memang terus cair kerie jadi nye. Comel gile.. ape lagi terus gomoi separuh mati lah jawab nye. Hah..ambik ni, ciuman bertalu2, sape suh ko comel sgt!!!

Kerie rase sume kucing comel kecuali kucing lakaran kerie ni yang bile tengok rase nak bagi penampo je.
Kerie rase ramai gak korang korang ni yang suke kucing tahap macam kerie nih. So meh kerie kongsi tips macam mane cara terbaik untuk menjaga si manja kesayangan kite semua tuh.

Bela kucing ni kena rajin tau. kalau tak memang korang buat naya kat diri korang sendiri, keluarga, jiran tetangga, kaum kerabat jiran tetangga, kawan-kawan skola dan jugak kucing itu sendiri.

So kunci nya ialah kena rajin.. ade paham? ngerti ngak???

First skali korang kena rajin bagi makan. kalo korang stakat bela sebab nak main gomoi2 dengan kucing tu baik ghenti kan la tabiat yang tak munasabah tu. tak pasal-pasal korang buat naya kat kucing tu bio kan dia kelaparan pastu korang makan depan dia sampai senak-senak perut kekenyangan. tak patut sungguh tabiat korang tu.

Secondly kena rajin bersih kan tempat tinggal dia, tempat beri-beri dia, tempat kenc dia so that korang punye umah tade la bau harum semerbak kasturi berduri. kalo korang rase diri korang tak cukup rajin, baik tak yah bela kucing. nanti tak pasal-pasal jadi stress sebab asyik kena bersihkan rumah.

Thirdly korang kena rajin mandikan kucing, jaga penampilan kucing korang pastu salu belai, cakap-cakap dengan diorang so that korang ade attachment dengan makhluk comel kesayangan semua tu. Kucing ni ade keletah tersendiri. Setiap dari diorang punyai personality berlainan. so bile kite faham personality kucing kite, kite akan jadi lebih prihatin terhadap keperluan dia. Ha...

Fourthly, Korang kena rajin belanja kan duit korang untuk kesejahteraan kucing korang. kalo agak-agak korang ni jenis kedekut tahap nak derma 5 sen kat tabung surau pon tangan teketar-ketar, toksah dok berangan lah nak bela kucing. Nak nak kucing yang maintenance tinggi.

ni dengan si hitam hodoh-comel kesayangan kerie yang kerie kutip di kaki lima mahalah kerie :P
Lastly, korang kena rajin memberi sepenuh kasih sayang korang kat kucing korang. Kalo setakat nak eksen kat umum yang korang penyayang sebab bela kucing, baik ghenti kan ler tabiat korang tu. Tak senonoh!!!

Ha.. tu saje la tips tops kerie untuk penggemar kucing cam kerie ni. Yerr.. hidup kucing untuk harimau..err.. bukan.. slogan tak kene. takyah slogan lah. haih. k dah bye.

1 comment:

prince aeril said...

kakak molly kaler cam mama die..molly mesti cam papa die..haha..