My precious kitties

PitaPata Cat tickers

Thursday, November 17, 2011

"Cantik itu subjektif"

Assalamualaikum 

hai,

Tengok tajuk mcm common je. borriing!!!! beb beb beb. lek lu. belom bace jgn main tuduh2 je. tak baik la.kerie nak cite psl kecantikkan ni. yelah.. semua ciptaan Allah adalah cantik sbb Allah tu maha cantik. so.. kite kene kurang kan mengatekan org. cthnye, ade budak pompuan yang suke upload gambar lam fb, patu ramai comment gambar dia kate, wow gojes nye u.. wow cantik. aww.. betambah slim dan sweet la u ni. kite pon telek punye telek punye telek.. err.. bese je bagi aku. takde la cun mane. ha.. itu lebih baik disimpan dlm hati dan dimusnahkan dengan istighfar dan start buat cognitive restructuring kat diri sendiri. kate kat diri sndiri.. "kecantikkan itu adalah subjektif bukan hak kite untuk menilai. buruk ke cantik kan, itu adalah kejadian Allah. kalo aku kutuk dia, maknenye aku kutuk tuhan aku sendiri " ha.. kan bgs mcm tu. sungguh pon susah untuk terapkan amalan mcm ni tapi kite kene cube dan ade kesedaran dalam diri.

Dalam fb ni, kite boleh dapat mcm2, pujian dan juga cacian. Ye lah, kadang-kadang ade budak2 lam fb ni suke perasan terlebih jugek, upload gambar taruk caption macam dia la wanita yang terindah dalam dunia, cara yang terbaik, kite tegur dia dengan cara halus dan berhikmah. tapi kalo da memang dia tu mmg da ade  narcissistic personality disorder, nak buat camne, kasi lu menang aje. kalo mls nak layan, remove je dia dari friendlist atau pon hide dia dari newsfeed kite.

oke, perenggan2 bawah ni cam da lari topik..tp bce je lah. ade isi penting.

Kite kene faham sesuatu, perempuan memang suke bergambar, memang kerie akui bukan la baik sangat pon tabiat tayang-tayang gambar lam fb ke blog ke. tapi bukanye dosa dia macam berzina ke melacur ke mencuri ke minum arak ke kan? lebih2 untuk perempuan bertudung yang cuma upload gambar aktiviti dia yang bukanye dalam aksi ghairah dan mengiurkan. jadi jangan la sampai perempuan yang suke upload gmbr ni dikatekan sampai takboleh cakap pasal agama. agak-agak la weh.

Manusia ni macam2. sebab kite ade hati la ia boleh jadi busuk, sakit hati dan hasad, manakala sebab kite ade akal la kite mula bersangka buruk sampai kan ape yang orang lain cakap kite mule menghukum dan mangadili. susah betol nak jaga hati ni, tak kire la hati sendiri ke hati org lain. Melalui perbuatan kite boleh buat hati orang jadi busuk, hasad dan bersangka buruk. jadi kite kene hati2.

Ayah kerie salu pesan kat kerie n anak2 perempuan dia yang lain "korang ni toksah la berhias lebih-lebih sangat, jangan bagi orang simpan dalam hati bile tengok kite, terutama sekali kalo org jadi sakit hati atau simpan hasad dengki kat kite. manusia ni kite tak tau hati diorang" memang amat bernas kenyataan ayah kerie. oh baba ji.. i love u. susah nak jumpe ayah yang boleh bagi nasihat2 bernas camni kat anak perempuan tau.

Sungguhpon begitu, kitorang yang perempuan2 ni masih lagi sukar untuk mengengkang tabiat berhias dan berdandan serta bergambar dan menguploadkanye dlm fb.. biase la perempuan, padahnye ko tanggung sendiri. kerie skang tgh berusaha untuk mengengkang amalan yang kureng memuaskan tu walaupon personally bagi kerie tak salah nak upload gambar sendiri lam fb or blog as long as gambar tu proper n tak beraksi gaya lucah. tp kerie tanak la buat hati org berpenyakit sbb kerie.

Bagi kerie lah, memang kesian bile perempuan bertudung tudung labuh tak labuh, bergambar dengan kwn2 atau saje2 bergambar sendiri di cop mcm2 oleh orang yang bajet diri sendiri da betol sgt. kalo ade yang betol tegur sebab tanak kaum muslimah ni digune2kan takpe. yang kerie takboleh terime smpi org kate, dengan gambar ni lelaki boleh masturbate bile tengok. ape kejadah? ni bkn saje memalukan perempuan tu, tapi nampak sgt lelaki skang morality rendah. Sadis betol. sebab tu yang jadi sampai baby pon boleh dirogol dan diliwat. ustat tak ustat same aje.

K lah sampai di sini saje. bai.

P/s: kepada bang lebai dan kakak2 ustazah diluar sane, jangan sibuk duk mengadili perangai org n cara org pakai tudung ke ape. tu ha.. masalah sosial kat malaysia ni setiap minggu meningkat kes nya. tak payah tunding jari, tapi same-same pikat hati manusia untuk ke arah kebaikan spy masalah ni boleh diselesai. korang duk label2 perempuan bertudung bermcam2 jenis buat ape, masalah sosial tak selesai2 jugak. jantan dok tengok porno duk belambak jugek termasuk bang lebai. tu la, jangan bnyk sgt tengok porno, perempuan pakai bju kurung besar gedabak pon da boleh dibayangkan bukan2. ha. spe suh..

6 comments:

cahaya iman said...

suke post ni.. :) kt fb skg pon ade yg dok pg like gmbr porno tu.. pastu g keluar kt wall.. haisy.. perluke like.. report sudah..

JIJI YU said...

erk..aku tak pernah like gambar awek nk like gmbar engko le

::Cik Pija:: said...

btul tu akak, jangan sesuka hati menilai org b'dsrkan cara pemakaiannya. skrg ni pakai pi lah tudung labuh sampai ke kaki pun, otak lelaki tetap byg yg bukan2 :(

Maya Lisa said...

maya setuju.. kenape lahhh ade yang begini sekali.. kat fb punmakin lucah...

syafiqakarim said...

iqa suka ambil gambar.tp xsuka upload
dan tayang.haha
se se se sebab bab.sebab ma maa maaa macam ni lahhh

Run Away said...

setuju sangat...;d....perempuan pakai tudung pun dah tak leh caya...hahahah...;d