My precious kitties

PitaPata Cat tickers

Thursday, September 22, 2011

Hijab tutorial: Biar betol?

Assalamualaikum 

hai.

Woot woot.. tengok tajuk entry. hijab tutorial tu... errr. tak tak. kerie tanak buat hijab tutorial pon sbb kerie ni bukanye terer tahap hijabi fashionistabi.. kerie bese-bese je. pakai ikut dan kerie je. ikut style kerie sendiri. takde la follow trend hanatajima ke yuna ke ape ke. tak. tapi, still kerie ade dpt permintaan orang suh tolong ajar kan pakai tudung. kerie sebenarnye tak reti la nak ajar-ajar ni. kalo ajar matapelajaran kerie boleh lah. aja pakai tudung errr.. belom berkesan lagi. kerie penah ajar kawan baik kerie pengacara safiyyah tu pakai tudung style kerie tapi dia kate dia tak sempat nak buat je sebab bagi dia, macam complicated. maklum lah orang artis, mesti la nak cepat memanjang. mane boleh spend lelame depan cermin nak gulung-gulung tudung. tapi ape pon, gaya tudung liyana hisham sempoi n cool. err.. maklum la tuan badan pon cun.

Ni kerie dgn liyana hisham. cantikkan style dia pakai tudung? orang nye pon cantik. :)
Sebenarnye gaya or style tudung kerie takde ler complicated. senang aje. pokok nya kamu semua perlu jadi creative. ha.. ni tips kerie nak bagi ni. macam mane nak create different style tudung yang cantik.

1) Korang tengok video tutorial hijab kat youtube. kan banyak tu. korang pilih yang mane yang paling korang bekenan.

2) Da dapat style yang korang suke. Korang amik base dia je. Kononnye korang suke hanatajima. amik base dia, then korang jangan lilit bulat-bulat sejibik macam dia. tak best la jadi copy cat kan. da semua skang ni nak jadi hanatajima. merata-rata kerie tengok. bosan pon ade.

3) Mase korang lilit, kene berani mencuba. bukan sekadar berani, tapi kene rajin. kalo korang memang jenis orang yang simple or malas nak pk pasal gaya penampilan, memang tak dapat ler kerie nak nolong. benda ni kene rajin explore. tak syok la nak tiru sokmo gaya orang kan. ish ish ish..

4) Korang lilit n padan kan dengan bentuk muka korang n gaya korang. kadang-kadang kerie tengok, ade setengah orang, nak ikut trend punye pasal lilit tudung sangat tak sesuai dengan nature muka diorang. Menyebabkan diorang punye muke nampak pelik. tak bagus ni.

5) Korang pun kene rajin explore n buat self-research mengenai material shawls.. kalo shawl jenis macam ni sesuai buat gaya macam mane, kalo macam ni plak gaya macam mane. baru la boleh create various kind of styles. ha.. kan cool tu..

Ramai yang mintak ajar style ni. yang ni kerie bukan gune tudung biase. ni kerie amik muffler yang  orang korea salu pakai tu jadi kan loopy loop hijab. sbb tu effect dia macam ni. ha.. kan kerie kate kene creative. 
Ok..kerie rase tu 5 tips yang kerie boleh bagi. Kerie tak boleh nak ajar exactly the steps how to wear tudung sbb kerie punye style jenis yang berubah2. bile depan cermin je, mule lah macam-macam gaya kerie create. lepas tu kerie da lupa. boleh dikate kan setiap kali keluar, lain-lain style tudung kerie pakai. yang penting kerie maintain base dia. ha...

So.. selamat mencuba ye kawan-kawan. sorry.. kerie tak pat buat tutorial. tapi kerie bagi tips. ok ape. heee..

bai.

7 comments:

Hilmy Wazza said...

perghh bole jd model la kerie. hehe

kura said...

Ecece. kena kreatif ye? wuh.. kalah hanak tajimak dgn mawia gerek heleng hahah

aimi said...

chantek :)

sifu im said...

ermm..rugi la klu muka cantikkn tapi x pakai tudung

meaw said...

awak cantik :)

syakey said...

cun ahh! sbg pemakai bawal sejati, tak reti nak lilit cenggini T__T

Liyana Zahim said...

Sy lau kai slndang tak sy yg pgsn tgk dpn cermin, org lain yg pngsan.. Hahahaha!