My precious kitties

PitaPata Cat tickers

Tuesday, October 11, 2011

Kesihatan mental dan emosi pon penting lah!!

Assalamualaikum..

hai..

Selamat bersuke ria..err. tak tak salah.. selamat hari rabu. kerie nak cite ni. skang ni kan kerie tengah melakukan practicum kat HUKM so kerie handle bebudak kanak-kanak n remaja. before this kerie handle budak beso je sume. kanak-kanak ni lain sikit nature dia. Kerie rase children ni lagi mencabar.. tapi sgt interesting. kerie suke la pendek katenye.


Tapi kan.. kerie mang sedih dengan parents yang kolot pemikiranye kerana memikirkan kesihatan mental dan emosi kanak-kanak ni tak penting. Mungkin lah bagi diorang ni, alah.. bukanye boleh menyebabkan mati pon. woi woi makcik pakcik.. kalo mental n emosi kanak-kanak ni tak dirawat, bahaya dia lebih teruk dari kanser tau. Kesihatan mental dan emosi ni luas maksudnye, luas bidangnye, luas tau tak? jangan ingat asal terlibat dengan mental je, anak korang tu gile or cacat. tak tak tak. Kalo budak yang kene sexual abuse pon, penting untuk kite rawat mental n emosi dia. Kerie pelik bile ade parents buat endah tak endah. tak pedulik je... orang panggil datang appointment tak datang. mujur orang nak tolong. huhu.. pesanan kerie senang je, kalo pakcik makcik tak ready nak jadi parents, jangan kawen, bela anak halai balai.. sok bagi susah sume masyarakat. huhu...

Kerie rase kerie memang minat dengan bidang kerie ni. Niat kerie untuk tolong sesame sendiri sekadar yang kerie mampu. Kesihatan mental ni penting sangat sebenarnye. Tapi tak semua orang nampak kepentinganya walaupon zaman da maju.. kerie harap, parents generasi kerie, boleh la bukak minda dan hati untuk menitik berat kan kesihatan anak-anak tak kire physically or mentally.

Ni mase first day @HUKM
With my celebrity friend, liyana hisham. dia pon practicum same dengan kerie.
K lah.. tu je. tableh tulis panjang-panjang. kang korang ngantuk, sape nak tanggung kan. eheh. bai.

4 comments:

JIJI YU said...

mane satu yg praktikum ni

Paradise Gal said...

semua practicum...

ekin.. said...

seronoknye..em amik master degree dalam bidang ape ye??

daya said...

best nya dah practical. akak ambik HS kan ??